Искат компенсации за черешите заради руското ембарго

Искат компенсации за черешите заради руското ембарго | StandartNews.com

Да се компенсират производителите на череши заради затворения руски пазар предлага кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Той настоява да се предприемат извънредни спешни мерки за подпомагане на черешопроизводителите, за да бъдат намалени загубите, които те търпят, вследствие на наложената забрана за внос в Руската федерация като им се плати по 250 евро за тон.

Кюстендилският кмет предлага държавна финансова подкрепа, прилагана по схемите и мерките за директни плащания да бъде в размер на не по-малко от 50% от себестойността на продукта и това да се предвиди при определяне на финансите за национални доплащания.

Своето предложение Паунов е изпратил до заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и до министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Паунов настоява Европейската комисия да изработи механизъм, по който да бъдат изчислени пропуснатите ползи от българските производители във връзка с наложеното от Русия ембарго.

В момента изкупната цена на качествените череши е равна на себестойността им, която е между 60 стотинки и 1.30 лева и при това положение черешопроизводителите не могат да си възстановят инвестициите при сегашното ниво на субсидии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай