Искат тройно по-висока начална такса за такситата

Първоначалната такса да стане 2,31 лв. За сравнение – таксата сега е 0.70 лева

Искат тройно по-висока начална такса за такситата | StandartNews.com

Колегите от тежкотоварния и автобусния бранш свиха засега знамената, но ние продължаваме борбата. Това коментира за Economic.bg Емил Игнатов, управител на столичната таксиметрова компания „Радио СВ такси”.

„Настояваме за трикратно увеличаване на първоначалната такса като ответна мярка срещу внезапно появилото се от есента на 2019 г. търсене на таксита за къси курсове”, посочи той.

„От октомври насам започнаха да преобладават късите курсове, при които, например, трима души си поръчват такси от ж.к. „Лагера” до УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, което им излиза по-евтино, отколкото ако си вземат градския транспорт”, обяснява Емил Игнатов. В действителност тези къси курсове не са желани от повечето таксиметрови водачи, тъй като докато ги извършват, те често губят клиенти, търсещи такси за по-дълги курсове.

„В същото време обаче, когато клиентът си е поръчал такси, той с пълно основание смята, че трябва да му дойде колата, което, ако не стане, пуска оплакване”, обяснява Игнатов и допълва: „Смятам, че е логично такситата да бъдат ползвани от хора, на които наистина им се налага по-бърз и удобен превоз – било, за да не изпуснат самолет или влак, например, още повече, че тогава често пътуват с повече багаж, или за да превозят болни или възрастни хора на преглед и обратно, или децата си до училище или на курсове, например”. „А тези хора не могат да направят това заради други, които наемат такси, само за да си спестят 1-2 лева от градския транспорт”, твърди управителят на „Радио СВ такси”.

Той продължава със сметките: „Защото като се качат трима души в таксито за един кратък курс за 3 лв., те пестят 1.80 лв. (3 билета по 1.60 лв. правят 4.80 лв.), докато в същото време други хора си скубят косите как да не си изпуснат самолета”. „В крайна сметка заради такива сметкаджии не можем да си изпълняваме договорите с корпоративни клиенти”, ядосва се Игнатов.

На срещата си с транспортния министър Росен Желязков навръх Богоявление представителите на таксиметровия бранш вече поискаха промяна на чл. 21, ал. 1, т. 7е от „Наредба 34 за таксиметров превоз на пътници” на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Става въпрос за изменение на сегашния текст, който гласи, че първоначалната такса „не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%”.

Вместо това шефовете на таксиметрови компании настояват в наредбата да бъде записано, че „първоначалната такса трябва да е минимум три пъти цената на километър пробег по съответната тарифа в населено място”. И тъй като конкретно в София такситата масово возят за 0.77 лв. и 0.79 лв./км, то на практика те искат увеличение на първоначалната такса на 2.31 лв. или 2.37 лв. За сравнение – таксата сега е 0.70 лева. С този скок шефовете на таксиметрови компании смятат, че късите „сметкаджийски” курсове ще отпаднат.

Собствениците на таксиметрови компании настояват за пореден път държавата в лицето на ИА „Автомобилна администрация” да засили контрола си над фалшивите таксита, които извършват нерегламентирани превози на пътници в ущърб и на фиска, и на самите клиенти, тъй като нерядко те са оборудвани с „помпички” или возят на лъжливи тарифи. „Исканията ни са справедливи и в полза не само на нас, но най-вече за лоялните ни клиенти”, подчерта Емил Игнатов и допълни, че поради това целият „жълт” бранш ще се бори до окончателното им постигане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай