Искат още по-високи цени за таксито в София. Колко струва услугата?

От Националния таксиметров синдикат не са доволни от одобрените от общината стойности

Искат още по-високи цени за таксито в София. Колко струва услугата? | StandartNews.com

От 1 януари идната година се очаква поскъпване на таксиметровите услуги в София. На заседание на Столичния общински съвет днес ще бъде предложена цена от 1,05 лева за дневна минимална тарифа и 1,21 лева за нощната. Предложението за дневната максимална е 1,78 лева и нощна максимална – 2,19 лв., съобщи председателят на Комисията по транспорт Карлос Контрера.

„Ние сме използвали за база сега съществуващите цени и сме предложили те да се актуализират с натрупаната инфлация, прогнозната инфлация за следващата година и цената на природния газ, която участва като компонент 20% от стойността на тези цени. По закон таксиметровите превозвачи сами могат да определят своите цени, между минималните и максималните в Общинския съвет. В тази ситуация, когато всичко се вдига, част от исканията на таксиметровия бранш за промяна на цените са основателни“, каза Контрера пред БНР.

Заради ковид кризата таксиметровите шофьори ще плащат минимален данък от 300 лева за следващата година, уточни Карлос Контрера. За разликата до 850 лева ще се очакват компенсации от държавата.

От Националния таксиметров синдикат обаче не са доволни. Те твърдят, че цените, предложени от Столичния общински съвет, са под себестойността на услугата. Петър Владимиров от синдиката казва, че реалните цени за превоз в София са 1,42 лв. за дневна тарифа и 1,74 лв. за нощната.

Синдикалистите предупреждават, че новите тарифи ще доведат до намаляване на такситата в столицата и клиентите ще чакат по-дълго при поръчка на такси. „Себестойността за 1 км за пробег е 0,97 лв. До 1,05, което Столична община разреши, са  8 стотинки разлика. Искам аз да обясня на обществеността как един таксиметров шофьор при 105 км пълни на ден, което означава, че той ще прави 8,40 лв. приход, или печалба, или заплата, както искат да разбират, как той ще си изхрани семейството“, пита Владимиров.

Всички Новини от деня

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай