Вторник,

Искаш да санираш? 15% самоучастие

От: Стандарт -
389
Искаш да санираш? 15% самоучастие
A
A
A

За по-високия енергиен клас сгради въвеждаме 15% съфинансиране. Смятам, че по този начин интересът на хората към участието в процеса по саниране ще скочи и ще могат да бъдат спестени част от средствата“. Това съобщи служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов по време на онлайн кръгла относно финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, предава Монитор.

Пеканов поясни, че бюджетът по програмата за ВЕИ по покриви на жилищните сгради е увеличен 7 пъти. Той припомни, че в новата версия на Плана за възстановяване и устойчивост е изчислено, че помощта от 12,6 млрд. лева ще задвижи допълнителни 8 млрд. лева частни инвестиции през следващите 7 години.

В ревизираната версия имаме още 57 проекта като 11 са напълно нови. Реформите наброяват 43, седем от които също не са предлагани до момента.  

"В нашия план имаше недостатъчно амбиция в сферата на енергетиката, затова се радвам, че успяхме да надградим с 3 нови проекта - търгове за изграждане на възобновяеми енергийни източници и съхраняващи капацитети към тях.", коментира вицепремиерът. Таванът за финансиране на проектите пък е повишен двойно.

Вицепремиерът бе категоричен, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на засилването на кръговата икономика като част от Програмата за икономическа трансформация на страната.  "Много често се говори за енергийната, но не и за материалната ефективност. Именно тук мога да кажа, че в Плана тя е застъпена със 117 млн. лева. Това са безвъзмездна помощ и 50% самоучастие, които се надграждат с финансов инструмент", поясни той. 

“Опитахме да намалим и ресурсите, отиващи към столицата, тъй като не би трябвало да използваме европейските пари за градове, които така или иначе се развиват добре ", допълни Пеканов, който смята, че средствата трябва да бъдат инвестирани в по-малките населени места. 

В Плана е заложена и реформата - Scale up България, която да подпомага различен тип промени в Търговския закон ,така че най-иновативните компании да имат достатъчно добри условия за развитие у нас, отколкото в други страни.  Европейските институции приемат добре промените ни в Плана за възстановяване и устойчивост, но все пак те трябва да имат гаранция, че за него ще се застъпи и следващото регулярно правителство. Политическите партии, които влязат в парламента, ще имат трудната задача да решат проблеми като съдбата на въглищните региони и върховенството на закона, каза още Пеканов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички