Ипотечните заеми поевтиняват до 4,25-5,25%

Ипотечните заеми поевтиняват до 4,25-5,25% | StandartNews.com

Лихвите по кредитите ще продължат да падат и през новата 2016 г. След като в края на 2015 г. за ипотечните се движеха в рамките на 4,8-5,9%, в края на 2016 г. ще паднат до 4,25-5,25 %, прогнозират консултантите от "Кредит Център". Оттам уточниха, че за потребителските кредити миналата година е приключила с оферти между 6,5% и 10,5%, а прогнозата за края на 2016 г. е лихвите да са в границите 6,25-9,25%. При фирмените лихвите досега се движеха в рамките на 4-8% в зависимост от вида и целта на кредита, бизнес сегмента и финансовите резултати на компаниите, а в края на 2016 г. очакваните нива са 3,5-6,5%.

Консултантите от "Кредит Център" очакват темповете да се забавят при намалението на лихвите по влоговете, тъй като вече слязоха до много ниски нива и в повечето случаи се движат в границите 0,25-1,25%. И обратното, при кредитната активност се очаква ръстът да се увеличи в резултат на стабилизирането на икономиката, намалението на безработицата и активния пазар на недвижими имоти.

"Очаквам обемите на новите кредити през 2016 г. да нараснат с между 6% и 10%, като най-активен ще продължи да бъде пазарът на ипотечно кредитиране, следван от бизнес кредитирането. С най-малки ръстове ще се движи потребителското кредитиране, тъй като за възникналите разходи на домакинствата в границите на 3а000 до 15а000 лв. българите ще ползват предимно спестени средства", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център". "Като цяло очакваме една активна и добра година за кредитния пазар, с по-голяма активност от страна на клиентите в посока търсене на кредити и по-голяма активност от страна на банките в посока предлагане на нови, атрактивни и по-изгодни ценово кредитни продукти", допълни той.

От "Кредит център" очакват, че планираните стрес тестове на банковата ни система през 2016 г. няма да забавят кредитната активност, а ще доведат до по-голямо доверие у потребителите на банкови услуги у нас и като цяло ще се отразят положително на пазара.

Основно кредитната активност и ръстовете ще се формират в 10-те най-големи града на България, където и пазарът на недвижими имоти се очаква да е активен и растящ, както и инвестициите в строителството на нови жилищни сгради. Кредитирането на имоти в строеж ще продължи да се увеличава и през 2016 г., като отпускането на заемите ще остане най-рано след заверен груб строеж на сградите. Средният размер на ипотечните кредити се очаква да нарасне с около 10% и за 2016 г. да бъде около 44а000 евро. Предпочитанията към лева като валута на кредита ще се запазят и съотношението ще остане около 95% кредити в лева и 5% кредити в евро и през новата 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай