Инж. Севдалин Желев: Трансформацията на "Топлофикация Русе" започна

Реализацията на екологичните ни проекти гарантира цялостна трансформация на предприятието, казва изпълнителният директор

Инж. Севдалин Желев: Трансформацията на "Топлофикация Русе" започна | StandartNews.com

Инж. Севдалин Желев, изпълнителен директор на "Топлофикация Русе", отговаря на въпросите на „Стандарт“

- Инж. Желев, Зеленият пакт е приоритет за България. Какви промени се очаква да настъпят в "Топлофикация Русе“?

- Европейският Зелен пакт е голямо предизвикателство за България и в частност за предприятията като "Топлофикация Русе", които работят с въглища. Европейският съюз начерта много амбициозни цели за постигане на нулеви нетни емисии на парниковите газове до 2050 година. Стратегията, имаща за задача цялостна трансформация на икономиката, очертава един нов пазарен модел, свързан с декарбонизация и увеличаване на дела на екологичните източници на електро и топлоенергия.

В подкрепа на казаното до тук, трансформацията на „Топлофикация Русе“ вече започна. Само след няколко месеца се очаква да бъдат включени в експлоатация трите газови когенератора. Работим по този мащабен проект вече близо две години. Основната цел е за произвеждаме енергия от газ, с което постепенно да заменим въглищата, които към този момент са наше основно гориво.

С реализирането на проекта целогодишно ще осигуряваме на клиентите още по-зелена енергия.

- Срещате ли трудности при реализирането на екологичните проекти на фона на настоящата нестабилна енергийна и икономическа ситуация?

- В последната година има драстично увеличение на горива и въглеродните емисии на международните пазари. Повишението на цената им се отрази негативно на енергейния бранш. Повече от половин година купувахме горива и емисии на много по-висока стойност от определената, докато осигурявахме отопление на утвърдената цена от КЕВР на 1 юли 2021 г. Това доведе до огромни загуби за нас като дружество. Вследствие на конфликта Русия-Украйна цените скочиха близо три пъти, с тази разлика, че вече има и несигурност от къде ще се купуват горива.

В обстановка на здравна, енергийна и икономическа криза е доста трудно да се реализират проекти. Несигурността и неизвестността са едни от най-големите предизвикателства. Въпреки това, ние продължаваме инвестициите си, защото мислим за бъдещето на нашето предприятие. Искаме да модернизираме "Топлофикация Русе" и тя да е пример за успешна енергийна трансформация.

- Инвестирате ли в подобряване на квалификацията на служителите?

- Иновативните решения и новите технологии вървят ръка за ръка с повишаването на квалификационните умения на служителите. Казано накратко, технологиите се създават от хора за хора. В тази връзка ние инвестираме финансов ресурс в допълнителна квалификация на служители и периодично откриваме нови работни места. Новите технологии имат за цел да улеснят живота ни, но зад тях стоят именно хората. Ние като отговорно предприятие осигуряваме възможност за постоянно обучение и усъвършенстване. Предоставяме безопасни условия на труд и спокойна работна среда, доколкото е възможно това предвид спецификата на дейността ни.

- Да работиш в едно от престижните предприятия от енергийния сектор е привилегия. Как успявате да запазите доброто си име толкова години?

- Това е висока оценка и ние ежедневно работим, за да отговорим на гласуваното доверие. Най-ценният ресурс са хората. Служителите са тези, които всеки ден работят, за да осигуряваме надеждно и сигурно отопление за клиентите. Смятам, че именно професионалните умения и личните качества са необходими за успеха на едно предприятие.

Добрите взаимоотношения и комуникация с колегите и клиентите също са решаващи за качественото справяне с ежедневните задачи. В тази връзка искам да изкажа отново огромната си благодарност както към екипа на "Топлофикация Русе", така и към крайните потребители за търпението, което проявяват в случай на възникнала авария. Надявам се с предстоящия планов ремонт да успеем да отстраним всички проблемни участъци и да гарантираме надеждно отопление през зимата.

- Тази година какви дейности ще включва ремонтната програма?

- В момента се подготвят графиците за изпълнението на ремонти в участъците с повишена аварийност. 14 дни преди началото на дейностите ще публикуваме на сайта информация за сроковете и конкретните квартали, които ще са със спряна топла вода. Както вече споменах в отговора на предишния въпрос, целта на профилактиката е да се ограничи възможността от възникване на аварии през зимата, както и да подготвим съоръженията за повишеното натоварване през студените месеци.

- Благодаря Ви, инж. Желев! Желая Ви успех със заложените краткосрочни и дългосрочни задачи.

- Благодаря Ви и аз!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай