Инвестиции: Какво е МВА и защо е доходоносно?

Световни бизнес училища идват в София на 14 май 2022 г. за делови срещи с български мениджъри

Инвестиции: Какво е МВА и защо е доходоносно? | StandartNews.com

Световни бизнес училища идват в София на 14 май 2022 г. за делови срещи с български мениджъри

Какво е МВА

Най-престижната в света управленска квалификация, която може да бъде получена от бизнес училище е МВА - Master of Business Administration. МВА програмите са интензивни обучения с изцяло практическа насоченост, които дават пълен поглед върху развитието на бизнеса – от стратегия, маркетинг и финанси до управление на човешките ресурси.

Участието в МВА включва мениджърите в нова професионална мрежа от техни колеги, които са винаги на разположение да споделят опит, казуси и решения. Преподавателите и гост-лектори от реалния бизнес допълват този експертен ресурс, с който се сдобива всеки МВА студент. МВА програмите са със силен международен акцент и дори да са с локален или регионален фокус, винаги поставят мениджмънта в глобален контекст.

Каква е инвестицията в МВА

Ножицата на таксите за обучение е доста широка. Има програми с гъвкави схеми на плащане позволяват разходите да бъдат покрити дори само от текущите доходи. Но има и такива, които изискват умело комбиниране на различни източници на финансиране – спестявания, заеми, стипендии, спонсорство от работодателя и др.

В крайна сметка с добро финансово планиране, дори привидно скъпа програма, може да стане напълно постижима.

Как се измерва възвръщаемостта на инвестицията (ROI)

Пряката финансова възвръщаемост винаги е значима и то в краткосрочен план след дипломирането. Професионалистите с МВА бързо се изкачват на по-отговорни и по-добре възнаградени позиции, преминават в международни компании или на позиции в други държави. Често МВА е път и към рязка смяна на сектора, както и скок от експертна на управленска позиция. Всичко това носи преки финансови ползи в по-висок доход и придобивки.

„Станах по-всестранно развит професионалист, готова да приема всяко предизвикателство, което ми се изпречи – това наистина разшири професионалните ми възможности.“ казва Алехандра Уичман за MBA обучението си в Hult International Business School.

Отвъд цифрите

Възпитаниците на бизнес училища открояват като много по-значими други аспекти. На първо място това е новата мрежа от бизнес и лични контакти. Тя е ресурс от разнообразен професионален опит, подкрепа, консултантска помощ, иновативност и свежи перспективи. Ако всичко това трябва да се ползва като платени услуги, стойността би била значителна.

„Освен чисто практическите и техническите ползи от обучението в моята програма имах възможността да изградя нови контакти. Те обогатиха не само професионалната ми среда, но създадох и нови приятелства с невероятни хора. Най-ценното е, че всеки има различен поглед и опит.“ споделя за Access MBA Мартин Манолов, финансов директор в Nexo.

Друга директна полза, както от мрежата, така и от новите знания и умения е улесненият достъп до свежо финансиране за бизнес проекти.

Новите умения

Тенденцията е МВА обучението да усъвършенства лидерските умения. На по-ранен етап, този тип обучение и било фокусирано към мениджмънта, но търпи еволюция. В момента водещите бизнес училища акцентират върху личностното и лидерско израстване чрез разнообразни елементи от обучението.

„Участието в МВА програма дава увереността, че учейки ставаш експерт, разбираш как работи организацията и нейните различни звена. С тези знания вече знаеш каква стойност може да върнеш обратно към компания.“ споделя за Access MBA Деси Табакова, административен директор на българското дружество на датската технологична компания Milestone Systems.

Специализацията в различни индустрии също е сравнително ново развитие. В момента има огромно разнообразие от МВА програми в сектори като устойчиво развитие, авиация, енергетика, винопроизводство, луксозни стоки и услуги, социално и корпоративно предприемачество и много други.

Дигиталната трансформация е важен аспект от реалния бизнес. Ковид пандемията ускори в пъти този процес. Това е важна тема на специализирани курсове във всички МВА програми днес.

Финтек е друга изключително динамична област, в която днешните бизнес лидери могат да специализират, наред с усвояване на пълния спектър от знания и умения за управление на бизнес, които дават МВА програмите.

За кого е МВА

Тъй като е изцяло практически ориентирано, обучението е насочено към професионалисти с поне 3 години трудов опит. Не е нужно да са били на управленска позиция, но е важно да имат план за развитие в тази посока, както и потенциала за успех.

„EMBA ми позволи да се съсредоточа и да дефинирам своя възглед не само към бизнеса, но и към света и живота си.“ споделя Николо Дарди за Executive MBA обучението си в Bologna Business School.

МВА програмите в повечето бизнес училища по света са международни и езикът на преподаване е английски. Изисква се много добро владеене на езика, защото в програмата се усвоява и дискутира нов академичен материал от различни управленски области. Освен това цялата комуникация е на английски език. Учебни пътувания и посещения в международни компании също са част от обучението и предполагат свободно ползване на английски език.

Тъй като МВА на практика е Магистърска програма, се изисква и завършено висше образование със степен Бакалавър. Магистратура или друга по-висока степен не са пречка, нито предимство за прием в МВА.

Как да изберем МВА

В момента разнообразието от програми и формати на обучение е огромно. Всеки може да намери програми, които много точно отговарят на всички лични предпочитания и кариерна амбиция. Но в морето от информация не е лесно да се направи избор. Проучването и правилният подбор имат пряк ефект върху шансовете за прием и стипендия, не само върху дългосрочните цели.

Тъй като МВА е важна лична и кариерна стъпка, личните впечатления от бизнес училищата преди самото кандидатстване са изключително важни. Всеки контакт с бизнес училище или вече дипломиран МВА колега носят висока стойност, както за избора, така и за добре мотивираната кандидатура.

Влезте лично в света на престижното международно бизнес образование с избрани индивидуално за вас възможности за МВА.

  • Обучение в България, Франция, Германия, Великобритания, Испания, Италия и още вълнуващи дестинации
  • Консултации с експерти за избор на най-подходящите за вас програми в университети като American University in Bulgaria, IE Business School, Essex Business School, Hult International Business School, EDHEC Business School, Bologna Business School, NEOMA Business School  и много други
  • Предварителна подготовка за индивидуалните срещи с бизнес училища, за да покажете най-доброто от професионалния си профил
  • Съвети за подготовка за изпитите за прием - GMAT, GRE, TOEFL, IELTS
  • Възможности за стипендии и участие в интерактивни дискусии и работилници

Ранната регистрация осигурява предимство при подготовката на вашите индивидуални срещи, оценка на вашия МВА профил и подбор на МВА програми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай