Инвеститори с право да пребивават у нас

Инвеститори с право да пребивават у нас | StandartNews.com

Облекчения за малкия и средния бизнес готви Министерството на икономиката

София. Визовият режим е най-сериозният проблем пред чуждите инвеститори, станало ясно по време на среща на зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева с представители на бизнеса. В повечето държави от ЕС са регулирали този процес, като издават статут за временно пребиваване според размера на инвестицията.

У нас не е така, инвеститорът има срок от 90 дни, след който трябва да напусне държавата, а това създава проблеми, каза зам.-министърът вчера по време на посещението си в Русе. Затова още другата седмица въпросът ще бъде обсъден от експертите в Министерство на икономиката.

За малкия и средния бизнес ще започнем да работим за намаляване на административната тежест, каза зам.-министърът. На първо време ще се промени начинът на плащане на данъци, а след това и ще се облекчи регулаторният режим по таксите. Надеждите на Везиева са в началото на 2015 г. това да започне да се случва, тъй като парламентът трябва да промени поне един-два лицензионни режима.

Даниела Везиева коментира и темата за липсата на квалифицирани кадри на фона на безработицата у нас. Според нея на първо място има една мярка, която може да заработи бързо в помощ на бизнеса и това са курсовете за квалификация. Ако бизнесът е готов да поеме конкретен тип работна ръка, се организират такива обучителни курсове, обясни зам.-министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай