Понеделник,

Инфлацията в еврозоната расте! Кои страни са потърпевши

От: Редакция -
3779
Инфлацията в еврозоната расте! Кои страни са потърпевши
A
A
A

Инфлацията в страните от еврозоната се повиши до 7% през април, а натискът върху домакинствата се увеличава, информираха световните агенции. 

Инфлацията в Европа се повиши миналия месец, увеличавайки трудността върху домакинствата и натиска върху Европейската централна банка да отприщи ново голямо увеличение на лихвените проценти.

Потребителските цени в 20-те страни, използващи евровалутата, скочиха със 7% през април спрямо година по-рано, малко по-малко от годишния темп от 6,9% през март, съобщи статистическата агенция на Европейския съюз Евростат във вторник.

Цените на храните леко се понижиха до 13,6% на годишна база от 15,5% през март, докато цените на енергията се повишиха с по-скромните 2,5%. 

Базисната инфлация, която изключва нестабилните храни и горива, се забавя леко, но все още е висока с 5,6 процента, подчертавайки очакванията, че ЕЦБ ще продължи с кампанията си за преодоляване на инфлацията с повишаване на лихвите. Анализатори казват, че заседанието на ЕЦБ в четвъртък във Франкфурт може да завърши с увеличение от четвърт или половин процентен пункт. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com