Имотният балон повлича цели сектори. Икономист би аларма

Регулаторите трябва да вземат мерки още сега, каза Георги Ангелов

Имотният балон повлича цели сектори. Икономист би аларма | StandartNews.com

Цените на имотите все повече започват да напомнят на ситуацията отпреди 15 г. от предишния имотен бум. Тогава секторът убеждаваше хората, че те няма да поевтинеят, докато изведнъж пазарът не се срина и после десетилетия наред всички съжаляваха, че са купили на жилищата си на най-високите цени. Това коментира икономистът Георги Ангелов в студиото на bTV.

ВИЖ ОЩЕ: Голяма тревога с кредитите за жилищата. Готвят промени

Именно това била причината инфлацията да скочи тогава. Той припомня, че във времена, когато поскъпването на живота в страните от еврозоната били около 2-3%, у нас то достигна 15% - именно заради този растеж на кредитиране, който постоянно наливаше пари в икономиката години наред.

"Проблемът с високите цените от последните няколко години мина - виждаме, че инфлацията пада. Сега въпросът е да не си създадем нов двигател на инфлацията", каза Ангелов. Според него в цените на имотите се вижда надценяване.

"Някои казват, че то е умерено - около 5-10%, други казват, че са 50% по-скъпи. Колкото повече се надува този балон, толкова по-болезнено ще бъде, когато се спука", категоричен бе Ангелов. Той е убеден, че балонът ще се спука рано или късно.

Според Ангелов е необходимо да се вземат мерки, за да се охлади пазарът и да се предотврати това, което така или иначе предстои. По негово мнение основният риск е, че макроикономиката ще пострада, цели сектори са свързани със строителството.

"Когато удари кризата през 2008 г., хората не започнаха да купуват в момента, в който цените тръгнаха надолу, те чакаха 7-8 г., преди отново да купуват. Това удари тежко икономиката - хиляди загубиха работата си, спря строителството, никой не купуваше мебели, строителни материали", припомни Ангелов.

Според него България се движи с около 1-2 години закъснение от Западна Европа. Там цените вече спадат. През 2008 г. беше същото - навсякъде имотите поевтинявали, у нас бележели рекорди. Затова той е категоричен, че регулаторите трябва да вземат мерки. "В момента банките продължават изкуствено да държат ипотечните лихви ниски, за да си търсят клиенти", каза той. Ангелов предупреди обаче, че лихвите са плаващи и това може да изиграе лоша шега на много хора, ако те не могат да си позволят да плащат кредит с 1-2 процентни пункта по-висока лихва.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
pink
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи
Охотник
преди 2 месеца

Господин Ангелов. Хиляди нагли/ненаядни кърлежи ви анатемосват. Как ще говорите, за края на рая на далаверите. Моля ви се! Цените на дупките ще се увеличава до безкрай, и винаги ще идват глупаци. С много пари и малко акъл, който ще купуват даже и стълбищни клетки. За 5000€ на стъпало. Прост народ слаба държава. Гледайте Нова и БТВ и вярвайте, че Уср@йна ще победи вятърната мелница.

Откажи
Barmah
преди 2 месеца

Ей, ватник нещастен! С рублите, които ти плащат и кенеф няма да можеш да си купиш. Ще можеш само да си избършеш наа....ния зад...к! Мръсна сволоч!

Откажи