Имотите и банките отново водят по чужди инвестиции

Имотите и банките отново водят по чужди инвестиции | StandartNews.com

София. Най-много чуждестранни инвестиции все още се правят в сектора на недвижимите имоти и финансовата сфера, показват данните на Българската агенция за инвестиции. Реалният сектор продължава да изостава, въпреки че последното правителство обяви за приоритет именно производството с висока добавена стойност.

„За съжаление производството печели чак трето място, но България дава нови стимули, които да улеснят все повече компании с висока добавена стойност и да ги накара да дойдат в страната", съобщи Юлиан Балчев от БАИ по време на българо-румънски бизнес форум в София.

Като основни преимущества на България по отношение на чуждестранните компании Балчев открои осигурената финансова стабилност на инвеститорите и конкурентността в областта на оперативните разходи. „Когато една компания дойде тук, тя може да разчита на ниски данъци и на високообразована и квалифицирана работна ръка, която владее чужди езици", посочи Балчев и подчерта, че това е характерно не само за София като столица, но и за по-големите градове в страната. Като допълнителен плюс за страната ни е и фактът, че много български младежи са студенти в чужбина, които при добри условия биха се върнали у нас.

Балчев обясни, че Българската агенция за инвестиции подкрепя инвеститори в областта на производството, обучението, здравеопазванетои високите технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай