Сряда,

Стана ясна истинската причина цената на бензина да се укроти

От: Стандарт -
16549
Стана ясна истинската причина цената на бензина да се укроти
A
A
A

"Нефтохим работи основно с руски петрол, съответно купува с все по-голяма отстъпка - съответно няма аргументи за сериозно поскъпване на цената на горивата в България". Това написа във фейсбук икономистът Георги Ангелов по повод цените на петрола.

"Цената на петрола на международните пазари се вдигна в последните дни заради войната в Украйна. Като се каже цена на петрола, обикновено се разбира петрол тип "Брент" - цената на петрол тип "Брент" се повиши от около 95 долара на барел до около 114 долара на барел днес.

По-различно стоят нещата, обаче, с руския петрол - т.нар. петрол тип "Уралс". Поради слабото търсене той се продава с отстъпка, вчера беше 22 долара, днес Шел е купил руски петрол с отстъпка 28 долара.

Причината е, че много западни компании не искат да купуват руски петрол и на търговете руските компании дават отстъпка, за да успеят да продадат петрола си.

Но въпреки отстъпките, около половината количество руски петрол остава непродадено - т.е. около 4 милиона барела дневно (според някои източници е дори над 5 милиона барела).

По тази причина всеки ден отстъпката се увеличава в отчаян опит да се намерят купувачи на руския петрол.

За България това е от особен интерес, тъй като Нефтохим работи основно с руски петрол, съответно купува с все по-голяма отстъпка - съответно няма аргументи за сериозно поскъпване на цената на горивата в България.

Оправданието "петролът е скъп, затова горивата поскъпват" не важи. Може да се измислят евентуално други оправдания, но това точно - не", написа Ангелов в социалната мрежа, цитиран от Блиц.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com