Петък,

Икономисти със съвет срещу инфлацията: Вдигайте доходите!

От: Рачо рачев, кадър БНТ -
1283
Икономисти със съвет срещу инфлацията: Вдигайте доходите!
A
A
A

Цените няма да спаднат, инфлацията ще остане и затова трябва да се мисли за повишаване на доходите - дали чрез данъчни мерки, данъчни облекчения, чрез директно повишение на доходите, обяви пред БНТ икономистът Георги Ангелов от Институт "Отворено общество".

Има начини, по които част от тези средства, които са натрупани в бюджета заради високата инфлация, да се върнат обратно на домакинствата, които понасят тази цена. По думите му бизнесът трябва да е наясно, че при този дефицит на кадри трябва да вдигат заплатите, за да запазят работниците си.

"Скъпият ток е предизвикателство, но той също така носи ползи и приходи в държавния бюджет и с тези приходи могат всички засегнати да получат компенсация, така че икономиката да спечели. Парите ги има, въпросът е на разпределение", каза Ангелов.

Сходно мнение изрази и икономистът Петър Ганев. Според него излизането от ситуацията с високите цени на тока е въпрос, свързан с намирането на работещ механизъм, а това изисква конкретни решения на експертно ниво.

Там където има свръхпечалба, като при държавните дружества, това да бъде използвано за такива компенсатори механизми там, където се откриват дефицити и загуби, посочи Ганев.

"Лош сигнал за старта на новото правителство е да тръгва по линията на някакво ограничаване и влияние на цените, което е стъпка към един ляв популизъм. Нека го отдадем на хаос, липса на време, опит за бърза реакция", коментира Петър Ганев по повод наложения от парламента мораториум на цените на тока.

Георги Ангелов допълни, че ако правителството дава компенсации, бизнесът няма причина да продължава да вдига цените. "В механизма, по който се компенсира бизнеса трябва да е ясно, че бизнесът, който вече е вдигнал цените и си е компенсирал скъпия ток не трябва да получава толкова големи компенсации, колкото друг бизнес, който не е вдигнал цените", заяви Георги Ангелов.

България печели толкова много от износа на ток и продажбите на квоти, че може да компенсира поне за домакинствата и топлофикациите цената на газа, така че да не се стига до поскъпване за домакинствата на отоплението, коментира Ангелов по повод поисканото повишаване на цената на природния газ.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com