Икономисти алармират: Бюджетът да не се приема сега

Кузман Илиев посочи, че в следващите месеци ще се говори за закупуване на подводници и зенитни ракети

Икономисти алармират: Бюджетът да не се приема сега | StandartNews.com

В прогнозата за бюджета такова нещо като война няма. Това заяви икономистът Стоян Панчев. Той посочи, че прогнозата за парите на държавата е проблемна и че на фона на действията от днес тя се обезсмисля.

Трябва да се мисли за спиране на процеса на приемане на бюджет и за преоценка на ситуацията, защото или евентуално за изместване на тази актуализация, която е за юли, да се случи в март, посочи още експертът в студиото на bTV.

Кузман Илиев, който също е икономист, заяви, че за съжаление при актуализацията ще си говорим за закупуване на подводници и на зенитни ракети. "Между другото това не го казвам просто така. Това е на дневен ред и се говори под сурдинка."

Илиев заяви, че и преди година е алармирал, че най-големият риск за България е ситуацията в Украйна.

"За съжаление не съм сигурен, че българското ръководство, независимо кое, дали е Борисов, Петков или който и да било от тогава насетне, мисли стратегически термини да е готово за най-големите шокове. Те буквално пристигат."

Илиев посочи още, че Европа е в много сложна ситуация и изключването на руснаците от междубанковата система за трансакции SWIFT означава край на доставките на природен газ за Европа. "Това трябва да го имаме винаги предвид, защото просто европейците няма как да си заплатят за тази услуга. Това е много голям проблем."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай