Икономист със страшно предупреждение за зимата

От сегашната ситуация най-вече страдащи са европейските държави, а не руската икономика, казва Михаил Кръстев

Икономист със страшно предупреждение за зимата | StandartNews.com

Ако нямаме газ през зимата, не можем да разчитаме на никой, ще има енергиен национализъм. Това коментира икономическият анализатор Михаил Кръстев за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му от сегашната ситуация най-вече страдащи са европейските държави, а не руската икономика. "Значителна част от индустрията също е газифицирана. Ако се избира дали да се подава газ между Топлофикациите и бизнеса, ще надделее социалният фактор. Това значи, че бизнесът ще бъде ощетен през зимните месеци", посочи той. И допълни, че България продължава да получава руски газ чрез три посреднически фирми. 

Според него газхоранилището в Чирен има капацитет 6 пъти по-малък от годишното потребление на България. Към момента Чирен е запълнен на 44%, в ЕС средно е 65%. В България е нереалистично ограничаването на потреблението на природен газ, тъй като основното количество отива за Топлофикациите - близо 70%. Няма как домакинствата да не бъдат засегнати, защото у нас газът се използва много за отопление. Значителна част от индустрията също е газифицирана. Ако се избира дали да се подава газ между Топлофикациите и бизнеса, ще надделее социалният фактор. Това значи, че бизнесът ще бъде ощетен през зимните месеци", сподели Кръстев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай