Икономист ни попари с тези думи за цените на жилищата

Говори Лъчезар Богданов

Икономист ни попари с тези думи за цените на жилищата | StandartNews.com

В последните няколко години средните цени на жилищата в България нарастват, в някои градове и квартали - с малко под 10% за последните 12 месеца. За този период средно за еврозоната има спад на цените на жилищата. В Германия той е с около 10%, а в някои градове стига и до 20%.

Това коментира в "Здравей, България" Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

Той прогнозира, че цените на жилищата у нас ще продължат да се покачват още известно време, докато банките не решат да отпускат кредити по-внимателно. Сделките обаче вече се случват с по-бавен темп, добави Богданов.

„Пазарът на жилища е все по-тясно свързан с достъпа до ипотечен кредит”, каза експертът. По думите му общият ипотечен кредит нараства с 21% за последните 12 месеца. Практически това означава, че банковата система е вкарала 3.4 млрд. допълнителен ресурс.

„Това е свеж импулс, който влиза на пазара. В България лихвите са около 2,5%, а в еврозоната - над 4%”, каза още Богданов.

Той уточни, че трябва да има малко повече контрол.

„Банките засега продължават да имат свръхоптимизъм и са активни в това да дават повече кредити”, уточни той.

По думите му пазарът се регулира сам, но има инструменти за налагане на допълнителни минимални критерии, по които търговската банка трябва да провери всеки кандидат-длъжник, преди отпускане на кредит.

„Българите са тясно мислещи по отношение на инвестиционните и спестовните си възможности. Те просто държат пари на депозит в банка. Това важи дори за тези, които уж имат финансова и икономическа култура. Когато разширят кръгозора си, може би няма да са склонни да държат значителни средства на нулева лихва, а ще си купят акции или корпоративни облигации”, каза икономистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
blushloren
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/biox

Откажи