Министър каза най-чаканата новина за инфлацията

Спадът на цените на горива и на енергийни ресурси започва да се отразява

Министър каза най-чаканата новина за инфлацията | StandartNews.com

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов очаква успокояване на инфлацията в България в най-скоро време, а данните за март са обнадеждаващи.

Инфлацията за март е спаднала с 2 пункта, а в последните месеци спадаше с 0,5 на сто. Това, което се случва е страхотно, през септември беше 18,7%, а експертите предвещаваха, че пикът ще е в средата на 2023 година, припомни Стоянов в интервю за БНТ. По данни на Националния статистически институт към края на март инфлацията е била 14%.

Министърът отчита, че спадът на цените на горива и на енергийни ресурси започва да се отразява. Той смята, че инфлацията за април ще спадне с още 1,7-1,8 процентни пункта, а през юни ще е едноцифрена.

Стоянов смята, че за момента правителството е успяло да спре ръста на цените, при млечните продукти има малък спад. Надява се за април да се отчете по-голям спад на цените.

Това изкривяване на цените, което се получи у нас, е заради външни фактори, но и заради структурни проблеми, нерешавани с години, така че има още работа, каза той.

По повод забраната за внос на над 20 украински храни, която наложи кабинетът в сряда, Стоянов казва, че е възможно тя да действа само един ден, на 24 април, откогато влиза в сила. Очаква се във вторник да излезе общоевропейско решение.

От една страна, има протест на зърнопроизводителите, които реално се оплакват от нелоялна конкуренция чрез вноса на продукция от Украйна. От друга страна, имаме постоянен диалог с ЕК, както и с няколко други погранични държави, където проблемите са най-сериозни. От Брюксел са разбрали, че проблем има и заедно ще се намери общоевропейско решение, каза той.

Предложени са някои варианти, преговаря се още върху тях и амбицията е във вторник да бъде взето трайно решение на срещата на министрите на земеделието от ЕС, уточни Стоянов и допълни:

"Фокусът е наистина върху решение, което да помогне и да реши проблема. Транзитът е важен за приграничните държави, защото в солидарността си с Украйна идеята беше това да са коридори на солидарността, т.е. Украйна да може да изнася продукцията, което е много важно за нея и за нейната икономика, но от друга страна, тази продукция остана в 4-5 пригранични държави, а не отиде към останалите. В момента държави от ЕС внасят същите стоки от Южна Америка, а тука пазара е засипан със стока".

Логистиката не сработи добре, както и идеята на тези коридори и затова ще се работи върху това по-добре да функционират транзитно, а не само стоките да остават в приграничните райони, така че те да отидат в държавите, които наистина имат нужда от тях, поясни министърът.

Според него, въвеждането на мито е една от възможностите за решаване на проблема, ако се реши на европейско ниво и се разреши на тези държави за конкретни продукти. А повечето от тези стоки обаче са борсови и цената в крайна сметка е борсова. Украинските производители не спазват същите европейски изисквания.

"Ако се вземе във вторник общоевропейско решение на въпроса, категорично изискването на такова решение ще бъде всяка от държавите да снеме всяка от забраните, които едностранно е въвела. Дори тази забрана у нас да не започне да работи, ще изиграе своята роля като част от преговорите с ЕК", обясни Никола Стоянов.

На въпрос дали България ще се откаже от забраната, ако във вторник не се стигне до общоевропейско решение, министърът беше категоричен, че няма да се откажем и ще продължим да я въвеждаме. По думите му, проблемът е сериозен и страдат българските земеделски производители. През последните месеци правителството полага огромни усилия да се намалят цените на хранителните стоки и все пак този внос влияе на това. Никола Стоянов е оптимист, че другата седмица ще има решение на проблема от ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай