И китайски дракон влиза в Пловдив. Първи завод в България

Ще работи за Tesla, Volvo, Fiat

И китайски дракон влиза в Пловдив. Първи завод в България | StandartNews.com

След сингапурския звяр и китайски драгон влиза в Пловдив. Китайската Shanghai Unison Aluminium Products Co. ще инвестира 35 млн. евро в завод за производство на авточасти в Тракия икономическа зона (ТИЗ), съобщи изпълнителният директор на “Клъстер Тракия икономическа зона” Катя Стайкова.

ВИЖ ОЩЕ: Сингапурски звяр влиза в Пловдив. Гигантски завод

Новото производство ще се намира на територията на община "Марица", с. Радиново.

Реално това е първата китайска инвестиция в България в областта на индустрията, заяви Стайкова.

Строителството на базата ще започне до края на април тази година и ще разкрие до 200 нови работни места. Заводът ще бъде разположен върху 11 000 квадратни метра и може да бъде разширен на втори етап.

Всичко зависи как ще се чувства компанията, реализирайки първия етап на инвестицията си, и ще прецени дали да продължи. При нас няма компания, която да е спряла да работи, а всички се разширяват и добавят производства, обясни още Стайкова.

Unison Shanghai е фокусирана върху производството на части и компоненти за каросерии за електрически превозни средства. От българския завод китайският производител ще снабдява Tesla, Volvo, Fiat. Компанията има завод в Китай и новостроящ се в Мексико.

В България предстои тя да кандидатства и за инвеститор клас "А".

В Тракия икономическа зона на година имаме поне пет-шест нови инвеститори, съобщи Стайкова. Тя е убедена, че най-късно през 2025 г. в ТИЗ ще има инвестиция за над 1 млрд. лв., която ще произвежда краен продукт. По думите ѝ за да се случи една милиардна инвестиция, трябва да се предложат условията за нея, които по думите ѝ вече има в Тракия икономическа зона.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай