Хотелиерите с най-ниски заплати във Врачанско

Хотелиерите с най-ниски заплати във Врачанско  | StandartNews.com

Работещите в администрацията са най-ниско платените в област Враца. Това сочат последните проучвания на Националния статистически инситут. Средната заплата в този сектор е 413 лв., което го поставя на дъното на класацията по заплати, заедно с работещите в хотелиерството и ресторантьорството и научните изследвания.

Цифрите сочат, че работещите по хотелите и ресторантите получават средно около 476 лв., а занимаващите се с професионални дейности и научни изследвания – 466 лв.

На върха на класацията по заплати остават наетите в областта на електрическата и топлинна енергия и газообразни горива. Възнагражденията в тази област обаче са конфиденциална информация. След тях в челната тройка попадат добивната промишленост със средно възнаграждение от 1037 лв. и служителите от държавното управление с 852 лв.

Цифрите на Националния статистически институт показват, че средната брутна заплата във Врачанско за декември е била 931 лв., което е с 52 лв. повече спрямо ноември.

"Най-голямо е увеличението в икономическите дейности "Операции с недвижими имоти" и "Други дейности", а най-голямо намаление е регистрирано в икономическите дейности „Строителство" и „Професионални дейности и научни изследвания", съобщават от НСИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай