Хипермаркети слагат цени в евро за заблуда

Тръгват хайки за трикове с етикети и стари храни

Хипермаркети слагат цени в евро за заблуда | StandartNews.com

София. Масовото пазаруване за Коледа и тази година е изпълнено с неприятни изненади и скрити уловки за потребителите, установи проверка на "Стандарт". Все по-често в големи вериги цените на стоките се изписват с едри цифри в евро, а под тях с малък шрифт е стойността в лева.

По този начин потребителят се заблуждава, че стоката е евтина и тръгва да купува. Врътката досега се прилагаше масово от продавачите на дрехи и скъпа козметика в големите молове.

Тази година обаче и търговците на хранителни стоки в две от големите вериги са прибягнали до такава хитрост. Основната причина е, че декември е най-празничният месец в годината и тогава хората са склонни да похарчат доста пари за подаръци и празнични трапези, без да се замислят. Независимо че клиентът може да се досети за разликата в цената при внимателно вглеждане или плащане на касата, търговецът разчита, че за Коледа и Нова година се правят големи покупки. Отделно цари пълен хаос, хората бързат, суетят се и са в по-еуфорично настроение.

Така пълната кошница с хранителни продукти за празничната трапеза минава на касата, а малцина се замислят, че голяма част от нещата, които са купили примерно за 10 лева, всъщност струват 20 лева, а общата сметка е набъбнала почти двойно. Другият стар трик, който масово се наложи на пазара и продължава да жъне успех, е известната по цял свят т.нар. игра с деветките. Така една цена реално от 10 лева се изписва като 9.99, с което се залага най-вече на психиката на купувача. И докато заигравката с деветките минава някак си метър, то проблемът с изписването на цени в евро и лева се движи по ръба на закона. Съгласно чл. 16 от Закона за защита на потребителите например:

"Продажната цена и цената за единица мярка на стоките и услугите трябва да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение" и чл. 19. (1) от същия Закон гласи: "Цената на стоката трябва да бъде посочена в левове". Според експерти етикетите с различните суми трябва да бъдат в различни цветове, за да не заблуждават. По този повод в навечерието на празниците се очакват и масови проверки от контролните органи, тъй като сигнали за подобни случаи валят от цялата страна. Отделно от браншовите организации на производителите на месо и месни продукти са сигнализирали, че в търговските вериги ще се пробутва старо месо. Съветите към потребителите са да не се хващат на евтините промоции, тъй като пържолите им може да се окажат, че са замразени още през миналия век. За Коледа големите хранителни магазини и веригите за продажба на черна и бяла техника привличат клиенти с различни промоции и томболи с награди.

В единия от известните хипермаркети предлагат на всеки 10-и клиент възможност да спечели награда от измежду 2900 специални подаръка. Управителят и главната касиерка на магазина 20 пъти дневно теглят от купа с всички номера на касите номера на тази каса, която печели. Подаръкът е за клиента, който в момента е на касата и е в процес на обслужване. Печeлившият бива придружен от Снежанка до обособено място в търговския обект, където хвърля 3 зара и взема специален стикер, ако номерът му съответства на сбора на трите зара, клиентът печели. В друга верига предлагат до 40% намаление на 40 парфюма и козметични продукти. Трети залагат на отбивката за определени стоки, сред които скъпи френски сирена, шампанско и печени ядки за трапезата. Независимо от примамливите оферти обаче опитни играчи на пазара съветват клиентите да са много внимателни, защото често покрай промоофертите се пробутват храни с изтичащ срок на годност или дори в някои случаи направо развалени. Обикновено хитрината тук е, че предлагат малотраен продукт за Коледа, а срокът му изтича точно на 25 декември.


Прасето сменя пуйката

Свинското се завръща на родната трапеза за сметка на пуйката. Тази година за Коледа хората предпочитат повече мръвката пред пернатото, категорични са търговците. В момента коледната пуйка върви на цената на пържолите. В момента в големите вериги тя се продава средно за около 7 лева за килограм. Почти толкова излиза и кило свинско контрафиле, а малко по-евтини са свинският бут без кост и свинският врат. Цяло малко прасенце се продава на пазара за около 10 лева килограма. Цените на класическия шпек, луканките, пастърмите и другите тънки мезета не са се повишили, обясниха продавачи. Леко обаче нараства цената на кашкавала и сиренето, с по около 20-30 стотинки средно. Преди Коледа почти не може да се открие кашкавал под 13 лева за килограм. Опаковка от сушеното телешко месо пък излиза около 5 лева.

Плодовете в хипермаркетите също са на изгодни цени. По 1,50 - 2 лева са мандарините, кило киви върви по 1,50 лева. Бананите и портокалите дори са на по-ниска цена в сравнение с ноември. Ядките и сушените плодове варират от 2 до 6,50 лева в зависимост от разфасовката и вида. Все още няма наплив от клиенти. Заради работната събота тази седмица се очаква масовото пазаруване да започне след 17 часа. В почивните дни за Коледа хипермаркетите ще работят от 6,00 до 19,00 часа. Единствено за неработен ден е фиксиран 1 януари, а някои от големите магазини ще са до 16 часа на Бъдни вечер.

Гардове бачкат на три смени

Служителите в охранителните фирми, които следят за реда и сигурността в големите магазини и моловете, ще имат по три дежурства в празничните дни. Гардовете ще се редуват в три смени от по 8 часа, вместо обичайните 12 часа, на които си сменят по двама души. Причината е в желанието на управителите за обезпечаване на сигурността, тъй като по празниците се очакват големи обороти. Търговците не желаят да държат крупни суми в касите, което налага инкасото да идва по три пъти през деня, за да прибира натрупания оборот. Отделно охранителите са получили инструкция от МВР за опасността от джебчийски кражби и други криминални прояви. Традиционно всяка година гардовете са супернаблюдателни и към обикновените клиенти заради суматохата и възможността за дребни кражби.

Тапи към Банско и Боровец

Предварителните разчети на пътните полицаи сочат, че километрични задръствания ще има по пътя към едни от най-привлекателните ни зимни курорти Банско, Боровец и Пампорово. За спокойни и весели празници катаджиите съветват зад волана да сядат по-опитните шофьори, особено ако се тръгва на почивка в планината. Съветите към шофьорите са също така да имат в автомобилите си допълнително гориво и задължително вериги, както и средства за почистване на сняг, лопатка и фенерче. От Българския Червен кръст пък препоръчват в автомобила винаги да има одеяло, вода и добре оборудвана аптечката. Препоръчително е да работи радиото в колата, защото по него може да следим пътната обстановка.
Практиката от изминали години показва обаче, че българинът подценява както тези съвети, така и условията на пътя.

По 500 коли в минута напускат София

Средно по 500 коли в минута се очаква да излизат през основните изходи на София в последния работен ден преди Коледа. Натовареният трафик ще започне още от късния следобед днес, тъй като много хора са си взели отпуски до Нова година. Пътна полиция очаква километрични задръствания в първия и последния ден от коледните и новогодишните почивни дни. Както всяка година, така и сега българинът традиционно ще се възползва от многото почивни дни, за да избяга от вкъщи. Сред най-натоварените артерии са магистралите "Тракия", "Хемус" и "Люлин". Очаква се наплив към Гърция, което ще предизвика тапи и огромни задръствания заради строежа на магистрала "Струма". Цялото движение е отклонено през Петрич, от там се минава през селата Марикостиново, Марино поле, Кулата, като съответно има ограничение на скоростта и ограничение на изпреварването. За да се облекчи малко натоварването по това направление, движението на тежкотоварните камиони и тировете ще бъде забранено на 21 декември, 1 и 5 януари 2014 г. От Пътна полиция са осигурили допълнителни патрули на най-невралгичните места. Десетки полицаи ще регулират движението на изходите на столицата, по магистрала "Хемус" при тунел "Витиня", по магистрала "Тракия" в участъка между Вакарел и Ихтиман, както и на главен път Е79 до ГКПП Кулата. Катаджиите препоръчват да тръгнете възможно най-рано, дори в 6 часа сутринта, ако ще пътувате към южната ни съседка или големите планински курорти. Разбира се, трябва да се предвиди и метеорологичната обстановка, тъй като ранното тръгване е препоръчително само при сух път.

Дебнат за деца без надзор

Допълнителна инструкция от полицията и пожарната са получени в големите магазини по отношение на сигурността на най-малките. Децата често биват оставени без надзор от родителите си в пазарния хаос. Тогава се случват предпоставки за инциденти, затова и гардовете трябва да са особено внимателни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай