Хампарцумян: Не се подвеждайте от ниските лихви

Хампарцумян: Не се подвеждайте от ниските лихви | StandartNews.com

В момента лихвите са на исторически ниски нива, но това не бива да ни подвежда, каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк пред Нова ТВ.

Когато в процеса на възстановяване на икономиките тръгне инфлацията, стимулите за ниските лихви ще намалеят. Лихвите у нас са обвързани с индексите Libor, Euribor и т.н., припомниха водещите. "Давам пример за кредитите в швейцарски франкове, които у нас не са много, но в други държави създадоха големи проблеми. У нас имаше достатъчно много хора, включително и БНБ, които предупреждаваха, че се поема валутен риск. Но понякога тарикатлъкът побеждава интелекта", каза Хампарцумян.

На въпрос дали може да се направи 30-годишен ипотечен кредит с фиксирана лихва, Хампарцумян отговори, че е възможно. Цената на този заем би включвала всички възможни рискове за 30-годишния период. Според него това би оскъпило заеми толкова много, че би бил неизгоден. "Гъвкавата лихва позволява да не се включват рискове, които не се реализират. Това прави цената по-изгодна", каза Хампарцумян. "Кредитите са заемане от бъдещия доход. Не вземайте кредит на ръба", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай