Хакери източили над 3 млн. евро от фирми

Хакери източили над 3 млн. евро от фирми | StandartNews.com

3 млн. евро са източили хакери от родни фирми през последните 7 месеца. Най-често престъпниците изпращали на компаниите мейл с прикачен зловреден софтуер. Само през последните две седмици ужилени са били две фирми, които са в топ 100 у нас. От едната били откраднати 450 000 евро, а от другата - 150 000 евро. Това обяви началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев пред БНТ.

Според експерта хакерите били улеснени от факта, че компаниите у нас често не използват лицензиран софтуер. Регистрирани са и измами чрез интернет банкиране. До 2006 година това е ставало чрез открадване на софтуерния сертификат за банкови услуги. От началото на миналата година се забелязва достъп през работещ компютър с оставено включено устройство за електронен подпис, обясни Колев.

Хакерът следи с дни режима на работа на съответния компютър. И в обедната почивка, докато счетоводителят е излязъл, прави нареждане за стотици хиляди евро, разясни схемата Колев. За ден-два парите преминават през банкови сметки в няколко държави, през няколко юрисдикции и е трудно да се проследят, допълни той. Като предпазна мярка срещу подобни измами експертът препоръча да се изолира компютърът, през който се правят плащания и се води кореспонденция, като не се ползва за други цели. Колев поясни и че лицензираният антивирусен софтуер е задължителен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай