Гурбетчиите ни пратили в България €203.1 млн. за три месеца

Гурбетчиите ни пратили в България €203.1 млн. за три месеца | StandartNews.com

Българите, живеещи в чужбина, са изпратили на своите близки тук 203.1 млн. евро, сочат данните на БНБ за първото тримесечие на годината. Забелязва се лек ръст в сравнение с 2014 г., когато сумата е била 202.8 млн. евро, съобщава Divident.bg.

Само за март месец в страната ни са влезли 76.1 млн. евро. Цифрата надвишава сериозно размерът на преките инвестиции за същия месец, които възлизат на 52.8 млн. евро.

Реално сумата, които емигрантите са изпратили към България, е доста по-висока. Причината е, че в данните на БНБ влизат само трансферите над 2 500 евро, които са изпратени по банков път. По-малките траншови и тези, дадени "на ръка" не се отчитат от статистиката.

Сумата пратена от българите в чужбина през март е и най-високата от 10 месеца насам. За последно по-висока сума е била трансферирана у нас през май 2014 година – 82,5 млн. евро. По данни на различни експерти реалната сума е между 2 и 3 млрд. евро годишно.

Преките инвестиции продължават да намаляват, сочат данните на БНБ. През първите три месеца на годината износът расте по-бързо от вноса, но все още външнотърговското салдо е отрицателно. Износът е нараснал с повече от 15 на сто през първите три месеца на годината спрямо същия период на 2014 г. Вносът също расте, но с по-бавни темпове, като съпоставено с първото тримесечие на миналата година е със 7,2 на сто повече, допълва БНР.

За януари - март 2015 г. търговското салдо е отрицателно в размер на 669 млн. евро (1.6% от БВП), като преди година дефицитът е бил над млрд. евро.

В същото време инвестициите в страната ни намаляват през първите три месеца с близо 30 млн. евро. В края на първото тримесечие те са малко над 317 млн. евро, което е 0,7 % от брутния вътрешен продукт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай