Губим над 500 000 туристи

Крахът на Томас Кук бил ясен на 15 май

Губим над 500 000 туристи | StandartNews.com

Над 500 000 чуждестранни туристи ще загуби България от фалита на най-стария туроператор в света "Томас Кук". Това разкри за "Стандарт" един от най-големите експерти в областта туризма Бранимир Ботев. Той бе заместник-министър, отговарящ за бранша в три правителства.

Между 350 000 и 450 000 души са само гостите влезли у нас през "Томас Кук" - Великобритания. С туристите от подразделенията в Германия, Полша и другите държави отливът ще надхвърли 650 000 и ще стигне 700 000.

В последните години всички анализи са показвали лошото финансово състояние на "Томас Кук". Фалитът на гиганта е бил ясен още на 15 май, когато "Блумбърг" разпространи финансовия анализ на Сити груп, че реалната стойност на акциите на британския оператор са 0, каза още Ботев. Той припомни, че въпреки това министър Николина Ангелкова е обвързала страната ни с компанията.

"Томас Кук" осигурява "пакетни гости", вързани от чартъра до хотела. При малко над 3 милиона туристи, които реално нощуват в България, това означава, че всеки пети гост в България е бил директно докаран от "Томас Кук", съобщи още Бранимир Ботев. И ако за тази година досега имаме данни за 7-8% спад на туристи, за догодина трябва да се подготвим за отлив от 15-20 на сто, прогнозира експертът.

Кризата ще повлече още 12 индустрии, вързани с туризма. Първият голям удар ще е върху летищата. "Томак Кук" осигуряваше по 15 чартъра на седмица само на летище Бургас. 50 % от чартърите през сезона са на Томас Кук, каза Ботев. Засегнати ще бъдат още строителният бранш и хранително-вкусовата промишленост.

Световната практика показва, че една лоша година се компенсира от мининум 2 следващи. Така че, за да преодолеем слабия сезон 2019 и да компенсираме очаквания срив догодина, ще ни трябват най-малко 4-5 години, казва Ботев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай