Градушка унищожи над 100 дка с червена капия и зеле в Кирковско

Градушка унищожи над 100 дка с червена капия и зеле в Кирковско  | StandartNews.com

Кирковско. Над 100 дка с червена капия и зеле в Кирковско са унищожени след падналата градушка. Продукцията на повече от 30-на регистрирани земеделски производители в общината е похабена.

След 13 септември най-сериозно са пострадали стопаните от кв. Райково на село Чакаларово, но има засегнати площи и в Горно Кирково, Долно Къпиново, Завоя, Джерово чак до Шумнатица, съобщиха от ОД"Земеделие" Кърджали. Сформирана е комисия, която направи оглед и определи щетите. В нея са включени както специалисти от ОД „Земеделие" и Общинската земеделска служба в Кирково, така и представители от ОССЗ, ДФ „Земеделие" и Областна дирекция по безопасност по храните.

Загубите на места са 100%, но в Кирковско ще бъдат обезщетени само регистрирани земеделски производители. Едва няколко стопани имат застраховки. На земеделските производители са издадени вече протоколи, с които могат да кандидатстват за държавни помощи заради унищожената продукция.„Реколтата от пипер тази година беше много добра, но градушката я унищожи. Загубите ни са наистина големи", жалва се жител на с. Чакаларово. Според кирковчани съседите от гръцкия град Комотини търсели червената капия и плащали по 1,30 лв./ кг. „За тях и тази цена е по-ниска. В Комотини на пазара зеленият пипер върви от 65 до 80 евроцента килото", обясняват родопчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай