Горещи данни! Какво гласува Фед на САЩ

Какво казват числата

Горещи данни! Какво гласува Фед на САЩ | StandartNews.com

Федералният резерв на Съединените щати гласува единодушно ново повишение на основния лихвен процент с 25 базисни пункта до диапазон между 5,25% и 5,50%, като горната граница на това ниво не беше достигната от януари 2001 г. насам.

В изявлението след края на заседанието в сряда Фед каза, че икономиката на САЩ продължава да се разширява с "умерено темпо", като същевременно потвърди, че растежът на разкритите работни места е стабилен, а нивото на безработица остава ниско, докато инфлацията все още е висока.

Централната банка също така повтори, че ще продължи да следи постъпващите икономически данни, за да оцени правилно курса на паричната си политика и да я коригира, ако е необходимо, по пътя.

На пресконференция след края на заседанието, председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че централната банка не е взела никакви предварителни решения по отношение на бъдещи си заседания и че ще продължи да взима тези решения от среща на среща, следвайки наличните данни.

Като цяло председателят на Фед повтори, че пазарът на труда остава "много затегнат", тъй като темпът на растеж на работните места все още е "силен", но "постепенно се забавя". Освен това той отново потвърди, че все още трябва да се извърви дълъг път, за да се върне инфлацията до целевото ниво от 2%.

Пауъл каза още, че данните между отделните заседания до голяма степен съответстват на очакваното. Охлаждането на инфлацията през юни е "добре дошло", но това е само едномесечен отчет, напомни той, подчертавайки, че Фед остава ангажиран с двойната си цел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай