Горанов: Мислим в една посока с бизнеса

Горанов: Мислим в една посока с бизнеса | StandartNews.com

Правителството отдавна е показало желанието си да мисли в една посока заедно с бизнеса. Със сигурност липсата на реформи в данъчната система е добра новина. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за сп. "Икономика". По отношение на бюджета за 2016 г. Горанов коментира, че извън геополитическите рискове, които не са под наш контрол, е оптимист за растежа на икономиката и заложеният дефицит от 2% е напълно изпълним. Той добави, че при добра работа дефицитът може да е и по-малък като трябва да се стремим към нулев дефицит.

"Това, с което показахме, че можем да се справим и имаме изключителен капацитет, е повишената събираемост", заяви Горанов. Според него рисковете в бюджета са свързани с някои реформи, които не бяха направени през 2015 г., особено в отбраната и сигурността.

"Надявам се да не пропуснем още в началото на 2016 г. да вземем мерки в тази посока", заяви министърът. Удовлетвореността на обществото от работата на сферите сигурност и здравеопазване не е на ниво, следователно със същите ресурси могат да бъдат постигнати много по-добри резултати, допълни той. В България има много банки и процесите по окрупняване са естествени, а не провокирани от предстоящите стрес-тестовете, заяви Горанов. С изключение на случая с КТБ, където се касае за престъпление, не виждам заплахи или рискове във финансовата система, допълни той. Трябва да минем през стрес-тестовете, за да върнем доверието, а не да докажем очевидното - че финансовата система е стабилна, заяви Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай