Сряда,

Google купи Fitbit за $2,1 милиарда

От: Пламен Вълков -
Google купи Fitbit за $2,1 милиарда
A
A
A

Европейската комисия одобри днес придобиването на компанията Fibit Inc. от страна на Google LLC при условие на пълно спазване на пакета от ангажименти, предлаган от дъщерното дружество на Alphabet.

"Можем да одобрим предложеното придобиване на Fitbit от Google, тъй като ангажиментите ще гарантират, че пазарът на фитнестракери и на смартчасовници и зараждащото се цифрово здравно пространство ще останат отворени и конкурентни. Ангажиментите ще определят как Google може да използва събраните данни за рекламни цели, как ще бъде защитена оперативната съвместимост между конкурентните подобни устройства и мобилната операционна система Android и как потребителите могат да продължат да споделят тяхни здравни и фитне данни", каза изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер.

През 2019-а Google разкри плановете си да купи Fitbit за 2,1 млрд. долара,  след което Европейската комисия започна "задълбочено" разследване на споразумението относно възможни опасения за конкуренцията.

Комисията обаче разреши проблемите, които имаше по отношение на сделката с Google, което доведе до одобрението на придобиването.

"Задълбоченото разследване не потвърди подобни опасения за конкуренцията, тъй като цифровият сектор на здравеопазването все още се заражда в Европа с много играчи, които са активни в това пространство", завършва изявлението на Европейската комисия.

През февруари пък ЕК по защита на данните предупреди, че подобна сделка по придобиване може да представлява риск за поверителността на личните данни.

Тагове: Google Fitbit Сделка

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички