Голяма промяна с лихвите, какво реши ЕЦБ

Пповестиха днес протоколите от последното за 2022 г. заседание

Голяма промяна с лихвите, какво реши ЕЦБ | StandartNews.com

Членовете на Европейската централна банка постигнаха труден компромис за повишение на лихвените проценти с 50 базисни пункта на заседанието през декември, като заключиха, че силни намеци за бъдещи увеличения са толкова добри, колкото и незабавно по-агресивно вдигане на лихвите, показват протоколите от последната среща, оповестени в четвъртък.

ЕЦБ облекчи темпото на повишаване на лихвените проценти на 15-и декември, когато вдигна ставките с 50 пункта след агресивните затягани на предходните заседания с по 75 базисни пункта, но банката подчерта, че предстои значително затягане и изложи планове за ограничаване на средствата във финансовата система като част от упоритата борба срещу бързо растящата инфлация, посочва Ройтерс.

След края на заседанието през миналия месец управителят на ЕЦБ Кристин Лагард намекна за още три увеличения на лихвите със същия размер от 50 пункта.

"Това в някои отношения се разглежда като общо взето еквивалентно на повишаване на лихвите със 75 базисни пункта на декемврийската среща, тъй като един по-стабилен подход за привеждане на лихвените проценти до рестриктивните нива може да се разглежда като съвместим с по-устойчивия характер на инфлационния процес и продължаваща повишена несигурност“, посочиха членовете на ЕЦБ, предаде БНР.

Въпреки това голям брой централни банкери първоначално се аргументираха на срещата през декември за ново увеличение на лихвите със 75 базисни пункта и някои настояваха за това до самия край, показват оповестените днес протоколи от последното за 2022 г. заседание на ЕЦБ. Тези членове на ЕЦБ твърдяха, че инфлацията е твърде висока и изисква увеличение "със същия размер, като през октомври, за да се противодейства на неоправдано разхлабване на финансовите условия и на позицията по отношение на паричната политика".

Според източници на Ройтерс, патовата ситуация по време на декемврийското заседание е приключила, след като Лагард и главният икономист Филип Лейн са предложили да се сигнализира за още бъдещи повишения от по 50 базисни пункта и да се отправи по-остри послание относно високата инфлация по време на пресконференцията след края на заседанието, като по този начин те са убедили достатъчно членове на ЕЦБ да подкрепят предложението.

Инвеститорите оценяваха повече повишения на лихвените проценти от ЕЦБ след декемврийското заседание, но те започнаха да преразглеждат очакванията си от началото на 2023 г., тъй като данните за инфлацията бяха по-ниски от прогнозите, а в същото време Федералният резерв на САЩ повиши перспективата за по-сдържани увеличения на американските лихви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай