Голяма новина за еврото. БНБ с решителен ход

Димитър Радев направи прогноза за повече пари в бюджета

Голяма новина за еврото. БНБ с решителен ход | StandartNews.com

Българската народна банка ще внася значително повече средства в държавния бюджет. Това прогнозира управителят на банката Димитър Радев при обсъждането на новия Закон за БНБ на първо четене в ресорната бюджетна комисия, предаде БНР. Причината е, че в него ще се превежда и част от дивидента, който финансовата институция ще получава от Европейската централна банка.

ВИЖ ОЩЕ: Това ни чака! След 1 година в еврозоната - вижте заплатите в Хърватия

За 2024 година БНБ ще преведе към бюджета 660 милиона лева. Банката вече има участие в капитала на Европейската централна банка (ЕЦБ), обясни Радев. "Това, което предстои да стане при присъединяването, е да преведем останалата част от записания капитал, което ще бъде около 100 милиона евро. Това е нашето участие в капитала на ЕЦБ, което гарантира получаването на дивидент", каза управителят на БНБ и подчерта, че при въвеждането на еврото у нас ще трябва да се внесат средства и в резерва на ЕЦБ.

Радев подчерта, че това не е разход за България, а средства, в чието управление взема участие.

Новият Закон за БНБ, който беше одобрен на първо четене от бюджетната комисия, ще влезе в сила с присъединяването на България към еврозоната. В него не е посочена конкретна дата. България си е поставила за цел да влезе в еврозоната от 1 януари догодина.

Национална информационна кампания за влизането на България в еврозоната се очаква да започне от края на януари. Тогава Министерството на финансите се очаква да пусне сайта, който ще съдържа информация по темата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Василка
преди 3 месеца

Всеки казва вижте заплатите им, но никой не казва вижте цените им, вижте там как се работи и вижте с какво качество там се работи. Не в Шенген да отидем, а където и да е не можем да наваксаме милион неща , които по манталитет ни липсват

Откажи
Бунтата
преди 3 месеца

Евала на Австрия,че не ни допуска в тоя скапан Шенген,така и дано никога не влезне и скапаното им евро!!! Искат да ни вземат държавния резерв и да ни съсипят като държава.

Откажи