Голям капан с "Газпром"! Каза го топ адвокат

Какво трябва да се избягва в преговорите

Голям капан с "Газпром"! Каза го топ адвокат | StandartNews.com

България все още е в силна позиция във връзка с казуса с "Газпром експорт". Това е мнението на адв. Методи Байкушев, обявен миналата година за един от най-влиятелните арбитражни адвокати за Централна и Източна Европа. В предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS той посочи: "Все още сме в силна позиция, но бих препоръчал на министрите оттук нататък да не говорят, освен ако нямат ясната инструкция и одобрение от адвокатския екип, който работи по казуса".

Според него те трябва да правят всичко възможно да засилват позицията ни, а не да поставят страната ни в ситуация, в която по думите му "сама си извива ръцете". Байкушев призна, че е притеснен от изявления на български министри миналата седмица относно потенциалната възможност "Булгаргаз" да загуби арбитража.

„Това е изключително странно като решение по такъв начин публично да се говори, че е възможно да се загуби арбитраж и едва ли не да се твърди какви са аргументите на руската страна. Тъй като във всяко едно съдебно арбитражно производство има значение не само какви са доказателствата и какво пише в договора, а също така и изялвенията на страните и затова те как разбират и как тълкуват дговора”, поясни адвокатът.

На въпрос колко е голям рискът хем да не сме получили газа, хем да си го платим, Байкушев отговори: „Предвид стратегията на правителството до встъпването на служебното правителство такъв риск практически не съществува".

Според него обаче това вслушване в съветите на адвокатския екип очевидно е приключило. "И за мен е странно защо се влиза в този рагзовор по този начин. Очевидно е желанието на служебното правителство да поднови доставките от "Газпром", но това не означва, че човек трябва да влезе с бялото знаме”, подчерта Байкушев. 

Според него би било добра стратегия правителството да поиска обезпечение на бъдещ иск за своите вреди и да поиска това от който и да било съд в ЕС, където „Газпром експорт” има вземания от своите клиенти. "Така че да запорираме тези вземания и да се поставим в още по-силна позиция, когато водим преговори с „Газпром”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай