Голям бос с мрачна прогноза за цените на храните

Трябва хората да свикват с повишението

Голям бос с мрачна прогноза за цените на храните | StandartNews.com

Хората ще трябва да свикнат с по-високите цени на храните, предупреди шефът на един от най-големите световни производители и обяснява защо.

По време на пандемията в много страни се наблюдава спад в производството на суровини - от зърнени култури до растителни масла. Ограничителните мерки за контрол на вируса, както и на заболяването, причинено от него, свиха производството и доставките.

Но тъй като икономиките се възстановиха, предлагането на хранителни продукти не успя да се справи с възхода на търсенето, което доведе до поскъпване. Нарасналите заплати и по-високите цени на енергията също утежниха положението на производителите.

Потребителите ще трябва да свикнат с по-високите цени на храните, като се има предвид, че населението на света се увеличава, докато земеделската земя остава в същите площи, коментира пред БиБиСи шефът на "Крафт Хайнц" (Kraft Heinz) Мигел Патрисио.

Не всички увеличения на разходите обаче трябва да се прехвърлят върху потребителите, каза още Патрисио. Фирмите ще трябва да поемат част от нарастването на разходите, пише Дир.бг..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай