Голям БГ екшън в Одрин! Какво направи Ердоган

Какво се случва на пазарите в града

Голям БГ екшън в Одрин! Какво направи Ердоган | StandartNews.com

Значително е нараснал броят на българските граждани, посещаващи Одрин през уикендите, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган разреши на българите да пътуват в Турция само с лични карти.

"По около 20 хиляди български туристи посещават Одрин в почивните дни. Преди публикуването на президентския указ броят им варираше между 12 и 16 хиляди седмично. Те допринасят в голяма степен за развитието на града от икономическа гледна точка". Това заяви председателят на търговско-промишлената палата в града Реджеп Зъпкънкурт пред журналисти.

Увеличен е и броят на еднодневните туристи, които идват сутрин в града за покупки и се връщат вечерта.

Българите харчат средно между 100 и 150 евро на човек за покупки и храна в града. Пълнят пазарските чанти с хранителни продукти, хигиенни артикули. По пазарите звучи само българска реч, тъй като местните търговци са понаучили български изрази.

"Добре че са българите, ако не са те, ще бъдем много зле. В същото време и комшиите са много доволни, казват, че пазаруването при нас им излиза по-евтино заради поевтиняването на турската лира. И ние сме доволни, защото станаха спасителен пояс за търговията", разказва Мухаррем Гюнеш, продавач на петъчния пазар Улус, цитиран от БТА.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай