Големи заводи спират работа

„Арсенал“ съкращава 2000 служители, автомобилната и корабната индустрия търпят загуби

Големи заводи спират работа | StandartNews.com

Големи заводи спират работа, съкращават работници или ги пускат в отпуск. Сред тях са поддоставчиците в автомобилостроенето, алармираха от браншовата камара „Машиностроене“. Сред посочените причини са спрени производствата на европейските автомобилопроизводители и доставчици, както и невъзможност за осигуряване безопасността на работещите – да им осигурят транспорт без рискове, тъй като голяма част живеят на 60-70 км от предприятията, както и нужното разстояние между работните места.

„Линамар България“, Русе, собственост на „Монтюпе“, прекратява производството от 30 март до 10 април. Във ВИТТЕ Аутомотив“, Русе – от 16 до 20 март са в отпуск 30% от работещите, а от 23 до 27 март други 30%. Спира работа цялото производство от 30 март, засега обявено за две седмици. Опасенията на ръководството са, че китайските поддоставчици възстановяват производството си, а поддоставчиците (конкуренти) от Мексико не са спирали работа и вероятността да бъдат изместени от тях е много голяма. Спря работата и в трите завода на „Язаки“ в Димитровград, Ямбол и Сливен, където са заети 5650 души.

Заради тежкото положение не е изключено при ненамеса от страна на държавата отделни производства да бъдат изнесени в други страни, предупреждават от браншовата камара. Отрасълът дава над 10% от БВП на страната.

В тежко положение е и корабостроенето. „Бургаска корабостроителница“ остава без работа. Заводът има договор с Русия за ремонт на определени кораби по график. Руските специалисти, които трябва да присъстват и консултират дейностите по ремонта, не могат да дойдат в България. Договорът за ремонт на руски кораби не е прекратен, но изпълнението му се отлага неопределено във времето. Забавят се и срокове за доставка на материали от чужбина. Вместо за 10-12 дни доставките стават за 20-25 дни.

Най-големият кораборемонтен завод „Одесос“ във Варна в момента довършва ремонта на кораб, но не е ясно кога и как ще пристигнат други кораби за ремонт, за които има договор, тъй като от тези страни не могат да пристигнат специалисти, контролиращи дейността. „Корабно машиностроене“ в морската столица спира работа за две седмици, защото не може да експедира изработена продукция за Италия.

В тежка ситуация са и редица фирми от другите подсектори на машиностроенето, за което браншовата камара е сигнализирала нееднократно.

„Арсенал“ АД - Казанлък освобождава от работа до 2000 души от сега заетите почти 9 хиляди, считано от 29 април, съобщи генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев.

Причината ръководството на дружеството, заедно със синдикатите в него, да пристъпят към непопулярната и изключително трудна стъпка, е спадът на поръчките към „Арсенал“, който е следствие от създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци. Като резултат - свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е „Арсенал“.

Според анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), 12% от бизнеса са преустановили работа, 19% от служителите не работят, а други 18% са в неплатен отпуск, вследствие на ограниченията заради коронавируса. Проучването е проведено сред повече от 300 фирми след обявяването на карантината - в периода 18-23 март 2020 г. Основната част от компаниите са в секторите услуги, туризъм, машини и оборудване, храни и напитки и др.

Приблизително всеки втори служител работи на място, а тези, които работят дистанционно, са около 38%, показват още данните. Почти всеки пети е пуснат в платен отпуск.

От началото на кризата само за седмица бяха регистрирани около 6500 безработни, като в някои дни е имало по 1200-1300 нови. В това число се включвали и българите, завърнали се от чужбина. Много от тях си идвали у дома, тъй като били съкратени от работа, стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева. В някои сектори обаче търсенето на работна ръка е нараснало, например в хранителните вериги, онлайн търговията, фирмите за доставки, кол центровете.

Хората, посещаващи бюрата по труда, за да се регистрират като безработни, могат на същото място да подадат и заявление за обезщетение, без да е необходимо да посещават и офиса на НОИ. Приетите заявления за обезщетения ще се предават на НОИ по служебен път, бе прието в закона за извънредното положение.

От Агенцията по заетостта припомнят, че регистрация в бюрото по труда може да се заяви и по пощата или по електронен път към бюрото по труда, в което търсещият работа желае да се регистрира по постоянен или настоящ адрес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай