Глоби от 130 хил. лв. отнесоха 91 плажа

Глоби от 130 хил. лв. отнесоха 91 плажа | StandartNews.com

София. Всички 91 плажа са проверени по два пъти това лято. До момента са наложени глоби за над 130 000 лв. на базата на началните данни и анализи. В началото на октомври ще станат ясни и окончателните резултати.

Това обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в отчет по извършените от екипа на МРР проверки на плажовете през летния сезон.

"Направени са по две проверки на всички 91 плажа – общо 182. Така са установени общо 247 нарушения, 124 нередности при проверката до началото на юли, 28 при повторната през август.
През август е направено геодезическо заснемане – мониторинг на 120 плажа, заснети са и 29 плажа, отдадени от областните управители под наем на Добрич, Варна и Бургас. Това включва заснемане на площта на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи, посочи министърът.

Основният проблем, констатиран при проверките през сезон 2013 и очертан като трайна тенденция, засега е свързан с осигуряването на квалифицирани спасители - необходимият брой за осигуряване на водното спасяване. Това се отчита при 20 морски плажа. Проверките ще продължат и през целия септември.

Терзиева е поставила изискването за максимално повишаване на услугите по морските плажове и опазването им като курортен ресурс. Концесионерите обаче се оплакали, че комуникацията на държавата с концесионерите през последните няколко години е била прекратена. При осъществяване на контрола, не се е зачитало мнението им.

На срещата на концесионерите с министъра е постигната договореност да се разработи единна нормативна уредба за всички плажове. Концесионерите от своя страна са поискали плажовете да бъдат категоризирани.

Министър Терзиева смята, че трябва да се въведе т. нар. "особено право на ползване" на плажната ивица." Освен това цените трябва да са поносими и да се помисли за категоризация на плажове, без да казваме, че има плажове за по-привилегировани и по-не привилегировани Целта е да се плащат приемливи цени за всеки един плаж и това може да стане по определен начин", каза Терзиева.

Предстоят и срещи с областните управители и общините следващия месец. Само двама концесионера не са си платили концесионните възнаграждения навреме – общата стройност е 100 000 лв. на този етап.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай