Глоби блокираха 300 тира на турската граница /ОБНОВЕНА/

Южната ни съседка въведе нова система за чуждите граждани, събират на нашите превозвачи по 4000 лири

Глоби блокираха 300 тира на турската граница /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

300 камиона са блокирани на турския граничен пункт Капъкуле. За това алармираха български превозвачи, съобщи dir.bg. Причината е  в новата система за събиране на пътни глоби и тол такси, наложени на чужди граждани по време на престоя им в Турция, която влезе в сила от 11 април.

Българските превозвачи недоволстват, че за да напуснат Турция, трябва да плащат глоби, за които не знаят кога и защо са наложени.

"Взимат едни пари за глоби. За нас не е ясно тези глоби за какво са. Тук ни дават един документ, плащаме 4000 лири. Нито ни дават фактура за какво са платени тези пари, спират камиона на границата и казват: "Трябва да платиш 4000 лири". И няма гаранция, че за камиона на следващото влизане в Турция пак няма да искат 4000 лири, защото те не са обяснили първия път за какво са ги искали тези пари. Като не се платят парите, камионите стоят. В момента колеги има много, около 300 камиона стоят на границата, половината колеги нямат пари и чакат, а камионите не се пускат да излязат", заяви Димитър Димитров, цитиран от БНР.

Трети ден ситуацията на границата е неясна. Превозвачите се готвят за протест и настояват за среща на министрите на транспорта на България и на Турция.

От Министерството на външните работи предупредиха преди три дни, че ако не е възможно плащане на място, турските власти могат да задържат автомобила на паркинг на границата.

Трафикът на леки и тежкотоварни автомобили през ГКПП Капъкуле на 14 и 13 април 2019 г.  е в рамките на нормалното,  съобщиха от Министерството на външните работи.

Във връзка с въведената на 11 април 2019 г. система за събиране на незаплатени толтакси или наложени глоби на чуждестранни шофьори на моторни превозни средства, може да се очаква че през следващите няколко дни ще има предпоставки за забавяне обработването на въпросните превозни средства. Това би могло да доведе до образуване на опашки от изчакващи преминаването през българо-турската граница.

Нововъведената система предвижда заплащане на ГКПП на Турция на излизане от страната на неплатените глоби и санкции. Те се заплащат  срещу издадени от турската страна квитанции с пълните задължения.

Във връзка със съобщения за завишавани от турската страна суми на неплатени глоби, Генералното консулство на България в Одрин към момента не е получавало оплаквания за такива случаи, но е готово да оказва съдействие на българските граждани и превозвачи и да извърши необходимата проверка по подаден сигнал. Необходимо е да се обърне внимание, че предявената за заплащане сума може да бъде обжалвана, но след като бъде платена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай