Главният прокурор да разпореди проверки

Главният прокурор да разпореди проверки  | StandartNews.com

Проф. д-р Атанас Тасев, енергиен експерт

Като анализатор на финансовия модел на проекта за изграждане на заместваща мощност на площадката на ТЕЦ "Марица изток 1" през 2000 година, на базата на детайлен прочит на модела и на откриване на вътрешни резерви в него, аз намалих анюитетната цена от 5.4 евроцента на 4.5 евроцента за киловатчас. Това е цената на електроенергията, която НЕК щеше да изкупува от централата, и, която щеше да бъде заложена в дългосрочния договор.

Едва неотдавна аз разбрах, че всъщност сега цената не е 4.5, а около 6.5 евроцента за киловатчас. И като енергиен експерт, а и като граждани на това общество, аз задавам логичния въпрос - на каква база е постигната тази нова, с около 45% по-висока цена? Дали въз основа на завишена инвестиция, в резултат на промяна на параметрите на финансовия модел, или пък на нещо друго? Така или иначе, този въпрос стои без отговор пред обществото. Защото след като на 13 юни 2001 г. беше подписан договорът, очевидно това завишаване на цената е било постигнато на базата на някакви анекси. Според мен трябва да се направи внимателен прочит на тези анекси, за да се установи какво е основанието за това драстично завишаване на цената. Затова аз апелирам към главния прокурор - да изиска цялата документация и да направи проверка. Какво лошо има в това? Тази проверка може да отхвърли, но може и да потвърди основанията за вдигане на цената. Във всички случаи обаче след тази проверка в обществото няма да остават никакви неясноти и въпроси по изкупната цена на тока от централата и няма да се спекулира никога повече с този въпрос. Аз не обвинявам никого! Като гражданин и експерт аз само задавам въпрос, на който искам да ми се отговори. А в крайна сметка смисълът на демокрацията е прозрачността. Иначе остава съмнение в обществото, че нещо не е както трябва. Затова - най-добре е да излезе истината - каквато и да е тя.

Крайно време е главният прокурор да разпореди проверки на тези стахановски присъединявания на около 700 МВт фотоволтаични централи в последните месеци преди 1 юли 2012 година. Според мене дори технически е невъзможно да мине цялата процедура до издаването на Акт 16 и стане това присъединяване към мрежата. Възможно е всичко да е било точно, законно но нека това да се докаже, за да отпаднат съмненията и никой повече да не поставя този въпрос на дневен ред. Аз не апелирам за спиране на соларни централи, а за доказване на истината. Но ако е имало нарушения - договорите трябва да бъдат предоговорени по новите, по-ниски изкупни цени. Това е!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай