"Главболгарстрой" ще ремонтира гара София

Срещу 56 млн. лв. в края на 2015 г. ще имаме модерна и енергийно независима станция

"Главболгарстрой" ще ремонтира гара София | StandartNews.com

София. Обединението "ГБС-Централна гара София" ще обновява Централна жп гара София. Договорът за това ще бъде подписан в четвъртък в присъствието на транспортния министър Данаил Папазов и шефа на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев. "ГБС-Централна гара София" спечели с оферта 55,96 млн. лв. Цената е без ДДС и задължителните 10% за непредвидени разходи.

В консорциума "ГБС-Централна гара София" са обединени три компании - "Главболгарстрой", "Водстрой 98" и "Промишлено строителство холдинг". Консорциумът е победител в надпреварата с шестима кандидати, от които до отваряне на ценовите оферти бяха допуснати само двама - той и консорциумът "Балканстрой-Реминг". Поради различни причини от търга бяха отстранени гръцката "Терна", австрийската "Щрабаг" и обединенията "Доуш-СК13" и "Централна гара София 2012" (в което влизат "Станилов", "Трейс" и "Джи Пи груп").

След реализирането на проекта през есента на 2015 г. Централна жп гара София ще бъде напълно обновена. Тя ще има високотехнологична енергийно ефективна климатична система, която ще я превърне в енергийно независима. Напълно ще бъде облагородено крайгаровото пространство, ще бъдат подменени пероните и ескалаторите.
По време на рехабилитацията Централна жп гара София ще продължи да функционира нормално. Докато се ремонтира едното ниво, касите, информационните табла и заведенията на другото ще работят.

В четвъртък ще бъде подписан и договорът за строителния надзор по проекта с избрания изпълнител - обединението "ТРТ", който е за 1,045 млн. лв. без ДДС и непредвидени разходи.

Християн Кръстев е новият шеф на БДЖ

Християн Кръстев е новият изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ". Той заменя досегашния Чавдар Трендафилов, който остава зам.-директор. Християн Кръстев е магистър по жп транспорт. Работил е в БДЖ, където достига до зам.-директор, и в частна транспортна фирма. На последните избори Християн Кръстев беше кандидат-депутат от Коалиция за България в 25-и МИР в София, от който беше избран Сергей Станишев. Кръстев беше и основен кандидат за зам.-министър на транспорта.

Християн Кръстев ще трябва да довърши преговорите с кредиторите на БДЖ, задълженията към които надхвърлят 740 млн. лв. Той ще трябва да стабилизира двата жп превозвача. Само приходите на "БДЖ - Товарни превози" през първото полугодие са паднали с 16,131 млн. лв. спрямо същия период на 2012 г., а на "БДЖ - Пътнически превози" - с над 4,6 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай