Гигант при електроуредите откри как да опазваме природата от използвани дрехи

Опазваме околната среда като носим дрехите си по-дълго и се грижим по-добре за тях

Гигант при електроуредите откри как да опазваме природата от използвани дрехи | StandartNews.com

Най-устойчивите дрехи са тези, които вече имаме, но те се носят средно по десет пъти, след което се изхвърлят – много по-рано отколкото е нужно. Ето защо шведският гигант в домакински електроуреди Electrolux иска да вдъхнови потребителите да разчупят този модел и да се грижат по-добре за своите облекла.

За да демонстрира, че използваните дрехи все още имат стойност, Electrolux си сътрудничи с шведското дизайнерско дуо Rave Review и заедно създават уникална колекция изработена от изхвърлен текстил, набавен от второто по големина сметище за дрехи в света - пустинята Атакама.

Проблемът и решението

Почти 73% от всички текстилни отпадъци в глобален мащаб, се изхвърлят на сметищата или биват изгаряни.  Пустинята Атакама в Чили, където се намира второто по големина сметище за дрехи в света, в последно време се превърна в символ на прекалено ускореното развитие на „бързата мода“ и показва значителното увеличение на текстилните отпадъци в световен мащаб. Според данни на UNECE (Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации - ИКЕ на ООН) 21 милиарда тона дрехи се изхвърлят на сметищата всяка година. Само в пустинята Атакама, всяка година се разтоварват около 39 хиляди тона дрехи.

„Очевидно е, че освен предизвикателствата свързани с така наречената „бърза мода“, имаме нужда от промяна в начините на употреба и грижа за дрехите. Проучвания показват, че удължаването на живота на дрехите ни само с няколко месеца, може да намали въглеродните емисии, водния отпечатък и генерирането на отпадъци до 20-30 процента. Има различни начини да направите това: освежете или променете старите си дрехи, перете ги или ги почистете по начин, който е по-устойчив“, съветва Ванеса Бутани, вицепрезидент в сектор „Устойчивост“ в Electrolux.

Затова Electrolux си партнира с дизайнерското дуо Rave Review, познато със своите цветни колекции висша мода, изработени от рециклирани материали, с ясна мисия - да дават нов живот на изхвърлени ненужни дрехи събирани от сметищата за дрехи в Атакама. Резултатът е първата модна колекция с преработени (upcycled) дрехи от Атакама. Стремежът е да се даде повече гласност на нарастващия проблем свързан с модното разхищение и да се покаже вдъхновяващ пример, който може да предизвика промяна в потребителското поведение.

„Винаги сме вярвали, че в бъдещето модата не може да съществува по начина, по който съществува сега. Мисля, че всички трябва да се променим по един или друг начин. Когато става въпрос за мода, грижата за това, което вече имаме е може би най-осезаемият и лесен начин да го направим“, казва Ливия Шък, съосновател и творчески директор на Rave Review.

Целта на инициативата

Целта на компанията е чрез модернизиране на технологиите за грижа на всички видове тъкани и вдъхновявайки ги да имат по-добри навици в грижата за дрехите, е да намалят наполовина въздействието върху околната среда и да удължат средния живот на дрехите.

„Electrolux има разработена дългосрочна стратегия, която цели да намали значително отпечатъка върху околната среда. Като експерти в грижата за дрехите, продължаваме да разработваме най-модерните технологии за пране, които да позволят по-голяма издръжливост на дрехите– и същевременно намаляват потреблението на вода и електрическа енергия. Но компанията не може да реализира тази цел сама, нуждаем се от съмишленици. Надяваме се да успеем да вдъхновим и  научим потребителите как могат да удължат живота на дрехите си, искаме да направим това, което е по силите ни, за да задвижим тази промяна“, споделя Елиза Стабон, директор развитие в направление „Грижа“ в Electrolux.

Проучванията показват, че е нужно да се даде пример на хората как да се грижат най-добре за дрехите си и да се насърчат устойчиви практики за пране: перете по-малко – тогава когато е нужно, по-често използвайте пара, перете по-голям обем дрехи на по-ниски температури.

„Ако всеки направи малка промяна, за да преосмисли и промени досегашния си подход, всеки един от нас може да намали своя отпечатък върху околната среда по отношение на текстила. Намалявайки температурата на пране или преминавайки от прах на течен перилен препарат, означава, че може да бъде спестен еквивалента на 50 кг въглероден диоксид от всеки електроуред за година. Това може да създаде огромно въздействие, когато бъде приложено от милиони потребители, следващи същия пример“, добавя Ванеса Бутани.

По-доброто бъдеще

AEG, част от Electrolux Group, чрез технологичните си иновации, дава своя принос в изграждането на по-добро бъдеще. С иновативни, отговорни технологии пералните на марката допринасят в мисията за запазване на дрехите за по-дълго.

Технологията AEG SoftWater® например пречиства и омекотява водата, филтрирайки нежеланите частици като калций и магнезий. Не само, че това помага да понижите температурата и да спестите вода – то също така ще предотврати избледняването и ще запази формата и мекотата на любимите Ви дрехи, правейки ги по-силни.

С технологията ProSteam® няма нужда да перете деликатните си дрехи, ако не са силно замърсени, можете да ги освежите преди да ги носите отново. Парата е нежна към дрехите, спестява енергия и използва до 96% по-малко вода. С опцията PlusSteam® можете да добавите пара и в края на цикъла, намалявайки гънките с до една трета.

AEG AutoDose претегля прането Ви и автоматично подава нужното количество перилен препарат всеки път. С тази технология, дрехите ще бъдат защитени от избледняване, свиване и бързо остаряване, тъй като предозирането с перилен препарат ускорява увреждането на текстилните влакна.

От години AEG осветява нуждата да променим навиците си в грижата за дрехите. С проектът Care Label се постави фокус върху по-осъзнатите навици, и вредата от преизпирането. Указанията върху етикетите на много от дрехите са базирани на логика от 50те години на миналия век. А оттогава технологиите и нуждата от устойчив подход са се променили значително. Повечето хора перат на високи градуси, въпреки, че за много от дрехите и изпиране на 30 градуса е достатъчно, за да ги почисти, а в същото време да ги запази в добро състояние за по-дълго време. Много от дрехите с етикет „само химическо чистене“ всъщност могат да бъдат изпрани на ниски градуси и в пералнята вкъщи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай