Германци ще гледат нарове край Петрич

Германци ще гледат нарове край Петрич | StandartNews.com

Тестват три сорта картофи, за да разберат кои виреят най-добре в региона

Германски инвеститори са готови да вложат сериозни средства в Петрич за производство на земеделска продукция. Те искат да придобият или да наемат поне 300-350 декара земи край южния град. Целта им е да произвеждат картофи, патладжани и други ранни зеленчуци, както и да направят плантация за нарове. "Става въпрос за сериозни хора, които ползват услугите на професори в областта на земеделието. Инвеститорите вече са се договорили за частни земи, които са с поливна система. Имотите са на наши земеделци, все още не е ясно дали немците ще обработват земите сами или съвместно с петрички стопани", обясни председателят на общинския съвет в Петрич Георги Зарков. Той лично се е срещал с немската делегация, в която имало и двама столични агрономи. Гостите са представители на голямо земеделско сдружение в Германия. "Проявиха интерес към отглеждането на ранни картофи в Петрич. Изцяло ще поемат организацията по засаждането и отглеждането на тази култура, както и на други свежи зеленчуци - патладжани, чушки. Цялото произведено количество ще изнасят в родината си", разкри шефът на местния парламент. За начало ще засеят няколко сорта картофи, за да се убедят кой вирее най-добре в климатичните условия на Петрич. Учените, които са с инвеститорите, вече са взели проби от почвата. Ще направят изследвания и след това ще инвестират. Те ще докарат необходимите семена и техника. Най-важното е, че имат осигурен пазар в родината си, каза Георги Зарков. Потръгне ли им с картофите, ще засадят и други ранни земеделски култури. Ще открият и нови работни места.

В последните години земеделието е в подем, доста местни хора също се насочиха към този отрасъл, за да осигурят препитание за семействата си. На все повече места в Петричкото поле влизат трактори, които орат земята. "Изкарват се добри пари, ако работиш здраво на нивата. Спокойно се изкарват по две реколти - ранни и средно ранни зеленчуци. А при оранжерийното производство се стига и до три реколти. Тази година правителството осигури много повече средства за земеделските производители. Затова не е никак случайно, че интерес към този бранш имат германци", казва агрономът Никола Попов. Той уверява, че качеството на зеленчуците е много добро. Екологични са, много ги купуват и гърците, които всеки ден идват на пазар в Петрич.

Младите се хващат за мотиката

В най-голямото петричко село Първомай стотици млади хора станаха земеделци. Младежите намират препитание на полето, където градят все повече оранжерии. Почти 500 декара са покритите помещения, в които се отглеждат различни зеленчуци. А само преди 5-6 години оранжериите бяха на площ не повече от 200-250 декара. "Спасението на местните хора е в усилната земеделска работа. Оранжериите никнат като гъби, доста от тях са модерни и оборудвани с всичко необходимо", твърди Методи Попов, кметът на селището, в което живеят 4000 души. Проблемът е, че няма държавна политика за реализацията на земеделската продукция и се налага всеки сам да се спасява, допълва кметският управник. Но най-важното е, че и младите не се плашат да се трудят от сутрин до вечер на полето. Така осигуряват доходи за себе си и своите семейства. В селото винаги са разчитали на здравата работа. Затова и селището е кръстено Първомай - на 1 май е Денят на труда. Преди 1989 г. край Петрич не е имало свободен метър земеделска земя. През 90-те години на миналия век обаче повечето терени останали да пустеят. Но от 4-5 години има тенденция към увеличаване на обработваемите площи. "При тази безработица вариантите са два - в чужбина или на полето. Доста нашенци предпочитат да се хванат за лопатата и мотиката, тъй като в земеделието има хляб", казва агрономът Никола Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай