Германия ни шамароса с тежка прогноза за бъдещето на България

Икономиката е изложена на нови рискове заради растящите цени на енергията и транспорта

Германия ни шамароса с тежка прогноза за бъдещето на България | StandartNews.com

Българската икономика е изложена на нови рискове, преди всичко поради нарастващите цени на енергията и транспорта, отчита Агенцията за икономическо развитие на Германия - Germany Trade & Invest (GTAI) в публикацията си "Икономически перспективи - България (юни 2022)". Това съобщиха от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) в последния брой на бюлетина си Bulgarien Aktuell, цитиран от БТА.

Икономическият растеж на страната се забавя главно поради инфлацията и проблемите във веригата на доставки. Нарастващите разходи в световен мащаб, особено за енергия, суровини и храни, влошава търсенето в България. Съответно вносът е подложен на натиск.

Нарастващите разходи за енергия натоварват частните домакинства в България. Делът на енергийните разходи на домакинство в страната е 20 на сто. Това поставя разходите под средните за Европейския съюз (ЕС) от 25 на сто. Покупателната способност на българските домакинства обаче е почти наполовина от средната покупателна способност в ЕС.

Снабдяването с природен газ се осигурява въпреки прекъсването на доставките от Русия през българо-гръцкия интерконектор, през който се очаква природен газ да тече през юли 2022 г.

ЕС прогнозира ръст на реалния БВП от 2,1 на сто за 2022 г. и 3,1 на сто за 2023 г. За разлика от тях, "Уникредит Булбанк" (UniCredit Bulbank) например, очаква по-нисък растеж от само 1,4 на сто за 2022 г. и 3,5 на сто за 2023 г., се посочва в публикацията

Износът на стоки и услуги ще расте по-бавно. Това се дължи на по-ниското търсене на стоки в Европа и липсата на туристи от Украйна и Русия.

Частното потребление ще расте по-умерено. Една от причините за това е, че реалните доходи на голяма част от населението се очаква да спаднат рязко през 2022 г. Ръстът на заплатите в частния и публичния сектор ще остане под нивото на инфлацията. Номиналните месечни брутни доходи вероятно ще се увеличат средно със 7 процента през 2022 г. За разлика от тях се очаква инфлацията да бъде 14 на сто, изчислява Виенският институт за международни икономически сравнения, цитиран в публикацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай