Германия на ръба на рецесията

Епидемията от коронавируса ще предизвика масивни икономически загуби

Германия на ръба на рецесията | StandartNews.com

Епидемията от коронавируса ще предизвика "масивни икономически загуби" за германската икономика и ще предизвика "почти неизбежна рецесия", пише европейската редакция на списание Politico, цитирано от "Фокус".

Така смятат от Германския институт за икономически проучвания. Техен доклад предвижда, че най-голямата европейска икономика ще се свие с поне 0,1% тази година.

"Ако вземем предвид и повечето работни дни тази година, каквато е честата практика по света, тогава получаваме намаляване на икономическия растеж с 0,5%", пише в доклада.

"Като последствие от епидемията от коронавируса, изглежда почти неизбежно, че германската икономика е на прага на рецесия, но (...) не е ясно колко сериозна ще е тя", се казава още в него.

Организацията предупреждава, че липсата на информация, както и непредсказуемостта на пандемията и политическите решения взети на този фон означават, че икономическите прогнози могат да са по-малко точни. Те описаха своите предположения като "груби преценки в най-добрия случай".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай