Георги Ганев за еврото: Няма гаранция, че ще го въведем от 2024 г.

Предстои да видим дали България ще е готова. И това не преценяваме ние, а нашите партньори от ЕС, казва икономистът

Георги Ганев за еврото: Няма гаранция, че ще го въведем от 2024 г. | StandartNews.com

Няма гаранция, че ще въведем еврото от 2024 г. Това става ясно от думите на икономиста Георги Ганев в интервю за "Марица". 

Той обяснява, че тепърва предстои да видим дали България ще е готова да приеме еврото. И това не преценяваме ние, а нашите партньори от ЕС.

"Не можем еднолично да въведем еврото, макар че през годините е имало разсъждаване по въпроса дали страната ни може еднолично да го въведе. Бе дадено ясно да се разбере, че едностранната евроизация ще се приеме негативно от нашите партньори, както и от Европейската централна банка, така че този вариант не съществува", посочи икономистът.

В отговор на въпрос  възможно ли е Нидерландия и Финландия, които бяха най-големите противници България да въведе еврото, да  продължат да подклаждат напрежение и да ни спънат в тази насока, Ганев отговаря:

"Предполагам, че ще има напрежение. Това мое предположение се базира на формулировката в самия пресрелийз на ЕЦБ, в който беше обявено, че България влиза в обменнокурсовия механизъм и в банковия съюз. В този документ за България единствено бе споменат проблемът за борбата с корупцията и правораздавателната реформа.

Така че това ще бъде строго следено и едно от нещата, които ще са в основата на решението на някои страни в ЕС дали да одобрят присъединяването на България, или не към еврозоната, независимо дали изпълняваме  числовите критерии. А Нидерландия и Финландия бяха против и за влизането на България в Шенген, но е възможно зад тях и други страни да се крият".

Той изтъква и още един аргумент, който може да ни попречи да изпълним екшън-плана за въвеждане на еврото, който вече е пуснат за обществено обсъждане:

"В момента сме в епизод, в който има ускоряване на инфлацията в света като цяло. България като доста малка икономика няма влияние върху тези движения, на второ място сме на икономика, която е много зависима от износа, и трето - България е настигаща икономика в ценово равнище, което е най-ниско в ЕС, т.е. темпът ни за настигане трябва да е по-висок. Така че навлизаме в период, в който България няма да изпълнява и числови критерии за инфлация, но по обективни причини. Но ще видим какво ще се случи през лятото на 2023 г., когато трябва да се вземе решение дали ще въвеждаме еврото от 1 януари 2024 г., и дали тогава България ще изпълнява този и останалите критерии".

Ганев обаче е на мнение, че коронакризата няма да се отрази дългосрочно в изпълнението на критериите от страна на България.

"По принцип при кризи и рецесии има тенденция да се натиска ценовото равнище надолу. Когато бяха кризите в Европа през 2009-2010 г. и по-късно в Европа - през 2013 г., която не засегна сериозно България, тогава бяхме в дефлация. И начело изпълнявахме инфлационни критерии, така че по-скоро кризите, колкото и да са неприятни в това отношение, помагат на по-малките страни като България да им се укроти инфлацията . Да се надяваме, че до следващата година ще сме се справили и, дай Боже икономиката да се възстанови", заключи икономистът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай