Сряда,

"Газпром" с доставки за Сърбия през Турция и България

От: Стандарт, снимка ЕПА/БГНЕС -
"Газпром" с доставки за Сърбия през Турция и България
A
A
A

"Газпром" започна да доставя природен газ в Сърбия и Босна и Херцеговина през територията на България.

От „Газпром“ посочват, че синьото гориво постъпва от Русия в Турция по газопровода „Турски поток“ по дъното на Черно море, след това преминава през страната ни, достига западната ни съседка, където се разпределя за потребителите в Сърбия и Босна и Херцеговина.

Доставките по този маршрут станаха възможни благодарение на разширяването и въвеждането в експлоатация на новите газопреносни мощности на „Булгартрансгаз“ в България и на „Газтранс Нови сад“ в Сърбия.

„Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод, който е необходим на европейските потребители, заяви председателят на съвета на директорите на „Газпром“ Алексей Милер.

По думите му благодарение на новото съоръжение природният газ достига до шест европейски държави. Освен в България, Гърция, Северна Македония и Румъния, доставките на руско синьо гориво са възможни вече и в Сърбия и Босна и Херцеговина, посочи Милер, цитиран от ТАСС.

Годишният капацитет на „Турски поток“ е 31 милиарда и 500 милиона кубични метра газ. Половината от тях за предназначени са турския пазар, другата половина – за европейските потребители.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички