Газова връзка между България и Турция е приоритет

Газова връзка между България и Турция е приоритет  | StandartNews.com

Енергийните министри на Българи и Турция бяха категорични, че изграждането на междусистеманата газова връзка между двете страни е приоритетна, тъй като и София и Анкара са стратегически партньори в проекта Южен газов коридор.

Отчуждават терени за газовата тръба с Гърция

Проектът за интерконектора Гърция-България получи положителни решения по ОВОС и в двете държави и вече се извършват отчуждителни процедури на терените. Това отчете министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред втората министерска среща на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор (ЮГК) в Баку, Азербайджан. Във форума взеха участие зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович и представители от всички заинтересовани страни. В момента се провежда пазарен тест на проекта, чиято първа фаза ще приключи до края на март, посочи Петкова и допълни, че резултатът от него ще позволи стартиране на изграждането на връзката с Гърция до края на годината. Изграждането на ЮГК, част от който е интерконекторът, ще осигури диверсификация на доставките на газ. Министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев определи България като катализатор за доставките на азерски газ към Европа.

Министър Теменужка Петкова се срещна с турския си колега Берат Албайрак в рамките на втората министерска среща на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор. Те обсъдиха възможностите за засилване на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката.

По време на срещата стана ясно, че предстои възобновяване на работната група по въпросите на енергетиката между двете страни, която ще разгледа резултатите от предпроектното проучване за изграждане на интерконектора Турция-България.

Във втората среща на консултативния съвет за изграждане на газов коридор участват още президентът на Азербайджан Илхам Алиев, министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния пазар Марош Шевчович. Сред основните въпроси са изграждането и финансирането на инфраструктурата от Южния газов коридор, като трябва да бъде отчетен напредъкът през изминалата една година на отделните държави, през чиято територия се предвижда да преминава газопроводът.

Южният газов коридор ще е четвъртият газотранспортен коридор за Стария континент, по който ще се доставя природен газ от новите находища в Каспийския регион и Близкия изток. Реализацията на проекта ще даде на Европа сигурност и независимост на енергийните доставки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай