Гърци изкупуват нашия фураж

Гърци изкупуват нашия фураж | StandartNews.com

Гръцките фермери изкупуват български фураж от спиртоварен зърнен остатък, съобщи шефът на Националния съюз на животновъдите Бойко Синапов. Комшиите редовно прескачат границата, за да заредят DDGS. Това е продукт, който се прави от остатък от алкохолната промишленост. Така добитият фураж е с до три пъти по-висока хранителна стойност, отколкото обикновения, показват проучванията.

Родният DDGS пък е далеч по-евтин, отколкото в останалата част от Европа. Затова е и толкова атрактивен за гърците, обясняват родните стопани. Българските животновъди също потвърждават, че животните, хранени с DDGS, са в много по-добра кондиция от останалите. Увеличава се добивът на мляко, както и качването на тегло при свине и пилета. Точно заради високото качество, ниската цена и ползите от DDGS по-голямата част от фуража бързо се изкупува, като по-голямата част от спиртоварния остатък заминава за чужбина, коментират производителите. Освен гърците интерес към родния фураж проявяват и македонските фермери и дори албански животновъди. Повечето си тръгват с пълни ремаркета, някои товарят в бусове. Понякога фермери отвъд бариерата наемат заедно камиони, с които да прекарат по-голямо количество фураж и да им излезе по-евтино, коментират служители на граничните пунктове. В България обаче в момента ситуацията прилича на поговорката "Във вода гази, жаден ходи", коментират от браншовите съюзи на животновъдите. Според тях голяма част от родните фермери все още не познават DDGS и не знаят за ползите от този фураж. Затова и не го търсят така активно, както комшийските животновъди. В същото време плащат луди пари за комбинирани фуражи, чиято цена расте с всеки изминал ден и вдига цената на продукцията им като ги прави неконкурентоспособни и уязвими от вноса на животински продукти от чужбина.

Жито с двойна употреба

Производството на фураж от спиртоварен зърнен остатък прави житото многофункционално. Първо царевицата или пшеницата се използват за производство на алкохол. След като ферментират зърната се преработват и от тях се получава питателна храна за животните. Тя може да се дава на крави, овце, кози, свине, птици. При някои от животните може напълно да замести обикновения фураж, обясняват специалистите. При това DDGS съдържа много по-висока концентрация от полезни вещества за животните, твърдят специалистите. Според изследванията млекодайните животни, хранени с този продукт, дават с около 30 на сто повече мляко, отколкото тези, които ядат само обикновен фураж. При свинете пък се увеличава червеното месо за сметка на мазнините.

Ползите от DDGS

- DDGS e с екологични чисти съставки, произвежда се от царевица или пшеница
- Богат е на целулоза и остатъчни протеини, мая, енергия, минерали и витамини
- Отличен източник на смилаем протеин и енергия за добитъка
- Може да замести между 20-30% от дневната дажба на повечето животни
- Ценна храна за угояване и за млечни животни
- В Северна Америка над 80% от DDGS се използва за храна на преживни животни
- Подходящ и за храна на домашните птици
- Не съдържа ГМО за разлика от повечето традиционни фуражи и храни като соевия шрот, например (90% от соята в света е генномодифицирана)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай