"Гаранти-коза" с проект за нов мегакомплекс в София

"Гаранти-коза" с проект за нов мегакомплекс в София | StandartNews.com

Турската компания „Гаранти коза" планира изграждането на нов мегакомплекс в София. Той ще бъде в централната част на столицата и ще е четири пъти по-голям от „Гранд каньон София" в столичния квартал „Младост". Това съобщи изпълнителният директор на „Гаранти коза България" Осман Ерден Билгинер, след като вчера получи от Министерството на икономиката сертификат за приоритетен инвестиционен проект за мегакомплексът в „Младост". „Гранд каньон София", разположен на площ от от 43 000 кв. м, ще включва търговска, жилищна и хотелска част, парк с множество атракционни езера, открит плувен басейн, скейтборд парк и детска площадка.

Инвестицията е на стойност 240 млн. евро, при първоначално обявени 120 млн. лв. Строителството започва до месец и трябва да приключи до края на 2017 г. Планирано е издигането на три високи сгради с общо 1500 апартамента, като най-високата е 30 етажна кула с височина 113 метра. Петздезден хотел на „Swissotel" ще разполага с 210 стаи и 80 апартамента. Търговският център ще е с площ от 50 хил. кв. м. Предвижда се изграждането на нова улица и подземна връзка с близката метростанция. „Вече 78% от площите в комплекса са продадени, като до 40% са сделките с българи", обясни Билгинер. Той поясни, че за българските купувачи се прави изключение като се допуска разсрочено изплащане в рамките на 60 месеца след старта на изкопните работи.

В комплекса ще бъдат разкрити 240 постоянни работни места, като по-голямата част ще са с висока квалификация за предоставяне на висок клас услуга. По време на строителството на обекта ще бъде създадена и допълнителна временна заетост за около 1000 души.

„Искрено се надявам тази инвестиция да доведе след себе си създаването на други такива в столицата и в страната. Работим за това този тип инвeстиции да се разширяват", заяви зам.-министър Даниела Везиева при връчването на сертификата. Единствената насърчителна мярка, която ще ползва инвеститорът включва ускорено административно обслужване. Съвместно със Столична община ще бъде сформирана работна група, която да подпомага инвеститора в изработване на документацията и стартирането на инвестицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай