Гълъбин Гълъбов: Помагаме на малките фирми да управляват бизнес риска

Горди сме, че получихме приза "Застраховател на годината - Най-динамично развиващо се дружество"

Гълъбин Гълъбов: Помагаме на малките фирми да управляват бизнес риска | StandartNews.com
  • Горди сме, че получихме приза "Застраховател на годината - Най-динамично развиващо се дружество"
  • Основният ни приоритет е стимулиране експортния потенциал на българските фирми и улесняване достъпа на МСП до финансиране, казва председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на БАЕЗ ЕАД Гълъбин Гълъбов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ
  •  

    - Г-н Гълъбов, в качеството Ви на Председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на БАЕЗ ЕАД, какви са наблюденията Ви за състоянието на българската икономика и на икономиките на другите страни от ЕС през изминалата 2023 г.? 

    - За БАЕЗ ЕАД, в качеството си на специализирано застрахователно дружество с едноличен собственик на капитала - Министерството на икономиката и индустрията, основният приоритет е компанията да продължи да се придържа към провеждане на държавната политика за стимулиране експортния потенциал на българските фирми и улесняване достъпа на МСП до финансиране. 

    По предварителни данни, изпълнението на бизнес плана на дружеството за 2023 г. е на 98% от одобрените от Министъра на икономиката и индустрията цели, както и очакваме да изпълним целта ни за печалба.

    Традиционно и през 2023 г. основна част (около 80%) от застрахованите сделки в БАЕЗ ЕАД са за търговски вземания в страната и в чужбина, като преобладаващ дял от застраховките за чужбина са за контрагенти от ЕС, където е съсредоточена по-голям част от българския износ. Можем да отбележим, че през втората половина на годината се наблюдава увеличение на забавените плащания при контрагентите на нашите фирми-експортьори дори в някои от големите икономики на ЕС, за които имаме и намаление на износа. 

    - Въз основа на анализа Ви обособяват ли се определени тенденции в експортното застраховане?

    - Да, друга тенденция е намаляването на декларирания търговски оборот за застраховане от българските компании спрямо предходната година. 

    В период на икономическа криза в Западна Европа, част от бизнеса прилага различни похвати за смекчаване на негативните ефекти, като намаляване дела на продажбата на стоки и услуги на отсрочено плащане и изискване за авансово или незабавно плащане от страна на чуждестранните контрагенти. Това, от своя страна, директно рефлектира върху декларирания оборот, тъй като обект на застраховане са единствено търговски вземания на отсрочено плащане. 

    - Кои от успехите на БАЕЗ ЕАД бихте откроил?

    - Можем да изтъкнем като показател за доверието в БАЕЗ ЕАД, фактът че за пореден път ние съумяваме да запазим досегашните си клиенти, въпреки предизвикателството за поддържане на адекватни на пазара цени, които в голяма степен се налагат от местни представителства на големи международни застрахователи. Горди сме, че през май 2023 г. БАЕЗ ЕАД беше отличено с Приз "Застраховател на годината - Най-динамично развиващо се дружество" за постигнат най-висок процентен ръст на премийния приход спрямо предходната година в един от най-престижните конкурси в застрахователния и пенсионноосигурителния сектор в България. 

    - Доколкото разбирам въпреки мултикризисната обстановка не сте оттеглили застрахователното покритие за българските фирми?

    - Точно така, в изпълнение на мисията на дружеството за подпомагане българския бизнес, дори в мултикризисната среда не свихме застрахователното си покритие. За да не компенсираме по-рисковата среда чрез повишаване рисковата премия в структурата на цените на застраховките за българските фирми, въведохме подобрен модел на оценка и мониторинг на риска. Например, при застраховките тип "Гаранция за авансово плащане", приложихме условието за усвояване средствата чрез ескроу банкова сметка срещу количествено-стойностната сметка на проекта, за да не се допусне разходването на публичен ресурс извън проекта, за който е отпуснат. При застраховката на кредити за оборотни средства за фирми от сегмента МСП пък изискваме кредитополучателят да ни даде пасивен достъп до разплащателните си сметки във всички банки (чрез технологията "Отворено банкиране"), като в случай на нетипични разплащания или намаляване оборотите на фирмата имаме готовност да уведомим банката и заедно да търсим активно управление на риска, включително и постепенно излизане от експозицията или налагане на допълнителни рестрикции по договора за кредит. 

    - Разширихте презастрахователната си програма. В каква посока?

    - Допълнително, през 2023 година БАЕЗ ЕАД успя да разшири презастрахователната си програма, включвайки и застраховките тип "Гаранция" и застраховките на кредити за предекспортно финансиране и кредитите за оборотни средства за фирми от МСП сегмента към покритието, което беше възможно на база на новите техники и модели за оценка и управление на риска, както и да увеличим размера на покритието при другите продукти. По този начин, към всички наши продукти вече е включено презастрахователно покритие. Използването на подобни инструменти за управление на риска ни позволява да не увеличаваме цената по продукта, която би била за сметка на добросъвестните клиенти. И последно, чрез особено активното си пазарно поведение БАЕЗ ЕАД е един от основните фактори за понижаване цените на застраховките на търговски риск на европейските ни конкуренти, които те предлагат на българските фирми, с което се подобрява конкурентоспособността на продуктите и услугите на българските износители на международните пазари. 

    - Какви са приоритетните Ви цели за 2024 г.? По какъв начин компенсирате по-малкия застрахователен оборот, влияе ли това върху цените на застрахователните услуги?

    - Основният ни фокус е да осигурим на българските предприятия адекватни застрахователни услуги, в това число цялостни комплексни решения за осъществяване на производствената и търговската им дейност, да бъдем техен пълноценен партньор при управлението на риска в сложната икономическа и геополитическа среда, да насърчаваме разширяването на бизнеса им на нови пазари, както и да гарантираме сигурността на техните вземания, проекти и инвестиции в чужбина. 

    Усилията ни са насочени в няколко основни направления:

    • проучване на пазара за търговско и кредитно застраховане и специфичните потребности на бизнеса за осигуряване на максимално ефективни нови механизми и решения за увеличаване на експортния потенциал на българските компании; 
    • проактивно предлагане на застрахователните услуги - акцентиране върху директния бизнес, освен чрез традиционните дистрибуционни канали - срещи с бизнеса в основни градове на страната, индивидуални срещи в нашия офис и при клиентите, както и консултации чрез видео връзка; 
    • продължаване подпомагането политиката на Правителството за зелен преход чрез предлагане застраховки тип "Гаранция" за изграждането и поддръжката на централи за производство на електроенергия от възобновяеми източници;
    • диверсификация на риска посредством обхващане на цялостния жизнен цикъл на един продукт, стока или услуга и покритие на съпътстващите го рискове чрез допълващи се застрахователни продукти. Новите продукти, които ще предложим на нашите клиенти от целевите пазарни сегменти - за момента са търговка тайна до пускането им на практика, в услуга на българския бизнес. 
       

     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петър
преди 3 месеца

Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук---- https://use.my/zf32

Откажи