Фонд ще гарантира строежа на кораби

Държавата ще компенсира лихвите за закупуване на съдове

Фонд ще гарантира строежа на кораби | StandartNews.com

Държавата трябва да създаде гаранционен фонд, който да възстанови корабостроенето. За това настоява морската индустрия и ние като политическа сила я подкрепяме, заяви за "Стандарт" варненският депутат от Коалиция за България Борислав Гуцанов.

Става дума за създаване на фонд, който да обезпечава обратните банкови гаранции, издавани от корабостроителниците на компаниите, които поръчват кораби, обясни Гуцанов. Без това просто няма как отново да имаме корабостроене, коментира депутатът. Такива гаранции корабособствениците не могат да си позволят, затова държавата трябва да застане зад гърба им, категоричен бе Гуцанов и даде за пример морските държави от ЕС. Дори самото корабостроене като дейност да излезе на нула или на минимална загуба, цялостният процес ще носи огромна печалба за държавата, обясни депутатът. Освен това ще се гарантира голяма заетост за съпътстващите производства, категоричен бе народният представител.


Кабинетът трябва да създаде и компенсационен фонд за понижаване на лихвите по кредитите за придобиване на кораби, каза още Гуцанов.


Трябва да подкрепим и искането на морския бизнес за по-ниски данъци за компаниите, свързани с опериране на кораби, корабостроене и кораборемонт. За целта НС трябва да приеме промени в Закона за корпоративното подоходно облагане и в Закона за ДДС, заяви Гуцанов.


Ние се борим за реиндустриализация на България, коментира още Гуцанов. Само така икономиката на страната ще тръгне напред, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай