Фирмите променят кредитирането си

Фирмите променят кредитирането си | StandartNews.com

Малките и средни фирми в Европа ще имат нужда от 2,5-3 трилиона евро финансиране в следващите пет години. Това сочи оценка на Европейската банка за възстановяване и развитие, представена на Годишната среща на институцията в Тбилиси, Грузия.

Основен източник на тези средства ще бъдат банките, но очакванията са това да се променя с течение на времето, стана ясно по време на дискусионния панел на УниКредит "Новите форми на корпоративното банкиране в ЦИЕ: отвъд кредитирането". Постепенно ще се преминава от т. нар. европейски модел, където финансирането е главно от банките, към американския - с финансиране от капиталовите пазари.

"В Америка 80% от необходимите средства за финансиране на компаниите се набавят чрез корпоративни облигации или с други форми, различни от директно кредитиране. В Европа този обем е само 25%. Структурата на корпоративното финансиране в Европа ще се променя към американския модел", каза Андре Куусвек, директор "Пазари местна валута и развитие на капиталовите пазари" в ЕБВР. Но дори и в тези случаи предприятията ще имат нужда от консултантските услуги на банките. "На по-малките европейски пазари (бел. - какъвто е и България), банките ще продължават да са основен източник на финансиране в сравнение с дълговите и капиталовите пазари", коментира Куусвек.

Според Лудвик Соболевски, главен изпълнителен директор на Букурещката фондова борса, ако фондовите борси в региона се консолидират, това ще има позитивен ефект за инвеститорите, въпреки че пазарът на ЦИЕ пак ще представлява малък дял от глобалните капиталови пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай